exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 1328

Kompanija “Vektra Jakić” dobila 17 odsto šuma za sječu, a dužna dva i po miliona


Kompanija “Vektra Jakić” dobila 17 odsto šuma za sječu, a dužna dva i po miliona

Svi koncesionari redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu koncesija za eksploataciju crnogorskih šuma osim pljevaljske kompanije “Vektra Jakić”, čiji je vlasnik podgorički biznismen Dragan Brković.

To piše u Informaciji o realizaciji koncesionih ugovara u drugom kvartalu ove godine koje je Uprava za šume dostavila Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U izvještaju se navodi da kompanija “Vektra Jakić” za šest mjeseci ove godine nije uplatila ni cent koncesione naknade.

Najveća crnogorska drvoprerađivačka kompanija zaključno sa junom, ne računajući kamate koje obračunava Poreska uprava, zbog kašnjenja dospjelih obaveza duguje 2.497.000 eura.

U izvještaju se konstatuje i da je “Vektra Jakić” 11. aprila prošle godine potpisala reprogram poreskih potraživanja čime je odložila plaćanje koncesionih naknada iz prethodnog perioda u iznosu od 3.477.000 eura.

Mjesečna rata po tom osnovu iznosi 71.513 eura a za naplatu je počela da dospijeva od prvog februara.

Ukupna zaduženje “Vektre Jakić” po osnovu koncesione naknade za 2018. godinu iznosi preko 281.000 eura, a svih ostalih koncesionara crnogorskih šuma i kupaca drvnih sortimenata 1.276.000 eura.

Uprava za šume je zaključno sa junom naplatila koncesione naknade u vrijednosti od 1,55 miliona eura, a u taj iznos je uračunato 655.000 eura naplaćenih dugova iz prethodnih godina i 556.000 eura po ugovorima o prodaji drveta u dubećem stanju.

Ukupna dugovanja po osnovu koncesija za šume je 5,84 miiona eura, u šta je uračunato i 1,27 miliona spornih potraživanja.

Među spornim potraživanjima je i 714.000 eura nekadašnje korporacije “Jakić” iz Pljevalja i rožajskog “Gornjeg Ibra” sa dugom od 555.000 eura. Preko 1,7 miliona eura su sporna potraživanja koja se odnose na dugovanja po osnovu koncesione naknade firmi koje su u stečaju, kao i neaktivnih pravnih lica.

Najveći koncesionar, kompanija “Vektra Jakić” nastalo je 2007. godine, privatizacijom ŠIK “Velimir Jakić” u stečaju, čiju imovinu je kupila “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića. “Vektra Jakić” ima sa Upravom za šume ugovor o eksploataciji šume na 30 godina, sa prosječnim godišnjim etatom od 140.000 metara kubnih bruto drvne mase, raspoređene na 13 gazdinskih jedinica koje zauzimaju 58.932 hektara, što predstavlja oko 17 odsto površina državnih šuma raspoloživih za korišćenje. 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 434057


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja