avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: kolektiv.me
Broj pregleda članka: 174

OD JAZA DO BIGOVE: Eksploziv odjekuje PONOVO na PRIMORJU!


OD JAZA DO BIGOVE: Eksploziv odjekuje PONOVO na PRIMORJU!

Zbog neskrivenog apetita ribokradica ljudski životi na moru bili su i ove godine ponovo dovedeni u pitanje, piše današnja Pobjeda. Bombaši su u srijedu 22. maja, tokom neradnih dana, dinamitom čestitali praznik napadajući nekoliko pozicija na potezu od Jaza do Bigove.

Na njihovoj meti bile su skakavice (cipoli) koje se u ovo doba godine kreću u jatima, a prate ih krupni predatori poput lica i gofova. Takva aktivnost u više navrata zabilježena je tokom cijelog mjeseca na potezu od Luštice do Bara.

Za dinamitašima su, svjedočeći prema objavama na stranici Stop krivolovu, koje su prenijeli i mediji u regionu, ostale gomile ubijene ribe, dok na ponti u blizini Bigove pohlepu dinamitaša nije zaustavila ni činjenica da su u vodi bila dva sportska ronioca Andrija Gazivoda i Zoran Dočić.

Njih dvojica, kojima nije prvi put da se nađu u ovakvim situacijama, na snimku su zabilježili ubijenu ribu koja pliva po površini nekoliko minuta nakon eksplozije.

Za brigu je što činjenica da uredno označeni podvodni ribolovci borave u moru nije spriječila dinamitaše da u njihovoj blizini napadnu jato skakavica i to oko 15 sati.

U tom momentu u širem akvatorijumu Bigove bilo je čamaca, turista. To, međutim, nije zaustavilo „nobelovce” da se ponovo narugaju sistemu, državi i svima koji se bore da se nelegalni izlov ribe zaustavi.

Prema podacima koje je objavilo udruženje građana Stop krivolovu, kod Jaza su istog dana, samo prije podneva, na dojavu građana, policija i inspektori reagovali i odmah izašli na teren. Od bombaša nije bilo traga, ali su u jednoj od barki zatekli odbačen džak pun skakavice.

Na snimku koji je nekoliko stotina metara dalje, na ponti od Jaza, napravio podvodni ribolovac vide se stotine ubijenih primjeraka cipola.

Sve te scene asociraju na minule godine kada je gotovo u isto vrijeme počinjala standardna bombaška aktivnost duž Luštice, Grblja kao i na ostalim lokacijama pored mora. Lokacije na kojima odjekuju eksplozije su standardne, bombaši nijesu došli iz neke druge države, koriste iste staze, jednake količine dinamita, štapina… I svima je zajedničko da nijedan nikako da dopre u zatvor.

A nastupaju sa jednakom bahatošću kao i ranije: bez ustručavanja da bace dinamit dok su ribolovci u vodi.

Podsjetimo, takva je scena prije dvije godine umalo života koštala našeg poznatog rukometaša Božidara Nikočevića, inače sportskog ribolovca i ronioca na dah, kada je u blizini uvale Bigovica krivolovac na njega lansirao eksplozivnu napravu i umalo ga ubio.

Nikočević je ošamućen jedva uspio da dopliva do čamca a od dinamitaša nije bilo ni traga nakon te scene.

Iako su dinamitaške aktivnosti prije dvije godine na noge digle ribolovačku javnost, a konkretnim potezima odgovorila su Vlada i država, osnivajući posebna tijela zadužena za suzbijanje ove pojave, krivolovci ponovo bacaju rukavicu u lice društvu i sistemu.

Iz grupe Stop krivolovu Pobjedi je saopšteno da se ponovo kao kamen spoticanja pojavljuje kaznena politika, odnosno da niko od dinamitaša nije ležao u zatvoru zbog svojih krivičnih djela.

Pravni stručnjaci su u nekoliko navrata ukazivali na veliki problem u tretiranju ovog pitanja i činjenicu da se prilično „labavo“ reaguje na posjedovanje i upotrebu ekploziva u svrhe ubijanja ribe.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 582890


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja