avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 325

SDT ispituje rad privremene uprave Atlas banke


SDT ispituje rad privremene uprave Atlas banke

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona.

To je je saopštio vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković u pisanom odgovoru nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću koji je od Stankovića tražio informaciju da li je tužilaštvo preduzelo zakonom propisane radnje povodom javno saopštenih infomacija Centralne banke (CBCG) da je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata banke depozitima drugih.

“U Specijalnom tužilaštvu je formiran predmet povodom provjere zakonitosti korišćenja depozita klijenata Atlas banke za vrijeme trajanja privremene uprave od CBCG, a u vezi iznijetih navoda u emisiji Agrumenti na 15. 04. predmet je u fazi izviđaja”, piše u odgovoru Stankovića.

U emisiji Argumenti na RTCG u odgovoru na pitanje Damjanovića privremena upravnica CBCG-a Tanja Terić i direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG-u Dejan Vujačić su kazali da su depozitima jednih klijenata zatvarani krediti drugih klijenata Atlas banke. Damjanović je tada izjavio da je to nezakonito.

Zakonom o bankama (član 125, stav 5) definisano je da “u toku trajanja moratorijuma privremeni upravnik obustavlja sva plaćanja, izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke”. “Izuzetno od stava 5 ovog člana, CBCG može tokom trajanja moratorijuma, na predlog privremenog upravnika, odobriti isplatu depozita do visine garantovanih depozita i samo licima koja imaju pravo na isplatu garantovanih depozita u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita depozita”, piše u Zakonu o banakama koji ne poznaje mogućnost da se depozitima jednih klijenata zatvaraju krediti drugih klijenata.

Atlas banka, u vlasništvu biznismena koji je na potjernici Interpola Duška Kneževića,bila je pod privremenom upravom od 7. decembra prošle do 6. aprila ove godine, kada je uveden stečaj nakon neuspjele dvije dokapitalizacije.

Povodom zatvaranja kredita depozitima Damjanović je pisao i guverneru CBCG Radoju Žugiću.

Guverner tvrdi da institucija kojom rukovodi nema podatke o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona eura.

On je uputio Damjanovića da se o tome informiše kod stečajnog upravnika Atlas banke. Žugić u odgovoru Damjanoviću nije naveo da transakcije zatvaranja kredita depozitima imaju zakonski osnov.

Prodaja nepokretnosti Atlas banke od 10,64 miliona

Stečajna uprava Atlas banke objavila je poziv za prodaju zgrade te banke u Ulici Stanka Dragojevića, kao i veći broj poslovnih prostora, nestambenih prostora i garažnih mjesta u Atlas capital centru, po ukupnoj početnoj cijeni od 10,64 miliona eura. Stečajni upravnik Atlas banke je Mirko Radonjić.

Zgrada Atlas banke, izgrađena na više nivoa, u strogom centru glavnog grada, na površini od 400 kvadrata plus 34 kvadrata dvorišta prodaje se po početnoj cijeni od 1,98 miliona eura. Nepokretnosti u Atlas Capital Centru (površine 4.526 metara kvadratnih) oglašeni su po početnoj cijeni od 8,64 miliona eura.

Prodaja nepokretnosti obaviće se javnim usmenim nadmetanjem u prostorijama advokatske kancelarije Zorice Đukanović (Moskovska 13, III/23) 30. maja ove godine i to u 13 časova za zgradu u Ulici Stanka Dragojevića, a sat kasnije za nekretnine banke i u Atlas capital centru.

Zainteresovani kupci moraće da, prije javnog nadmetanja, uplate depozit u vrijednosti od 10 odsto ponuđenih nekretnina, prema dva oglasa, u iznosima od 198.850 eura i 864.700 eura.

Nakon stečaja Knežević je najavio pokretanje tužbe u Vašingtonu i traženje odštete od 500 miliona eura.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 579584


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja