exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Antena M
Broj pregleda članka: 249

Građani mogu biti sigurni u kvalitet ljekova


Građani mogu biti sigurni u kvalitet ljekova

Crnogorski građani mogu biti apsolutno sigurni u kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova koji su na tržištu, poručio je direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), Milorad Drljević, navodeći da je nivo sigurnosti isti kao u zemljama Evropske unije (EU).

Agencija je na današnjoj konferenciji za novinare predstavila Registar ljekova u Crnoj Gori za 2017. i Brošuru o potrošnji ljekova za period od 2013. do 2017. sa osvrtom na Izvještaj o potrošnji za prethodnu godinu.

Drljević je kazao da se ovog oktobra navršava deset godina rada Agencije.

„To je vrijeme kada se prisjećamo samih početaka rada Agencije, stvaranja tima, infrastrukture, usvajanja standarda, i kada analiziramo dinamiku razvoja“, naveo je Drljević.

Prema njegovim riječima, prije deset i više godina u Crnoj Gori nije ni bilo registrovanih ljekova, praćenja njihove bezbjedne primjene u praksi, a pojam farmakoregulanse je čak i stručnoj javnosti bio prilično dalek.

„Nije bilo kontrole kliničkih ispitivanja standarda koji bi omogućili adekvatan monitoring nad njima, niti analize i praćenja potrošnje ljekova koja ima za cilj da je racionalizuje i unaprijedi na dobrobit pacijenata“, naveo je Drljević.

On je kazao da nije bilo ni monitoringa nad prometom i kvalitetom medicinskih sredstava, kao ni kadrovske i institucionalne infarstrukture koja bi omogućila regulisanje čitave te oblasti.

„Dok su sve zemlje bivše države imale institucije koje su se bavile tim pitanjem, u Crnoj Gori nije postojala nikakva institucionalana infrastruktura koja bi mogla pomoći“, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, sa radom su počeli kao greenfield investicija Vlade, a sada se već može reći, i uspješna investicija.

„Ostvarili smo sve ciljeve iz Strategije razvoja, Crna Gora je implementirala skoro sve standarde koji se odnose na kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova. Naša Agencija se, kroz saradnju sa regionalnim institucijama, Evropskom agencijom za ljekove i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pozicionirala na jedno od liderskih mjesta u regionu“, kazao je Drljević.

On je naveo da očekuju da se, sa usvajanjem novog Zakona o medicinskim sredstvima, do kraja formalizuju sa legislativom Evropske unije (EU) i da za godinu ili dvije mogu reći da su u toj oblasti spremni za evropske integracije.

„Ono što danas sa sigurnošću možemo reći je da građani Crne Gore mogu biti apsolutno sigurni u kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova koji se nalaze na tržištu, a koji su prošli ocjenu kvaliteta od Agencije za ljekove i medicinska sredstva i da je taj nivo sigurnosti isti kao u zemljama Evropske unije (EU)“, rekao je Drljević.

On je kazao da će se nastaviti sa razvojem institucionalnih kapaciteta i razvojem Agencije kao ekspertske institucije.

„Jer upravo njen ljudski potencijal garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost, i garancija je da će se sa ulaskom u EU imati institucija koja neće biti samo aktivni posmatrač, već će i aktivno učestvovati u sprovođenju procedura koje se odnose na tu oblast“, naveo je Drljević.

On je najavio i konferenciju koja će se održati u Igalu naredne sedmice, pod nazivom „U korak sa evropskim standardima: nauka i regulativa u službi zdravlja“, na kojoj će se govoriti o usaglašavanju sa zakonodavstvom EU, a biće prezentovani i novi zakoni o ljekovima i o medicinskim sredstvima.

„Jedan segment aktivnosti je i praćenje potrošnje ljekova koju Agencija sprovodi od 2009. godine, u okviru koga je izrađena studija sa analizom potrošnje od 2013. do 2017. godine, a u sklopu aktivnosti informisanja stručne javnosti, izrađen je i novi Registar ljekova koji će biti od velikog značaja za zdravstvene radnike, i kao izvor podataka i kao farmakoterapijski priručnik“, kazao je Drljević.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427780


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja