exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: vijesti.me
Broj pregleda članka: 251

Frizerska firma smješta azilante


Frizerska firma smješta azilante

Podgorička kompanija “Velma”, registrovana za frizersko-kozmetičke usluge, dobila je prije nekoliko dana 150.000 eura vrijedan državni posao smještaja azilanata u Crnoj Gori. Ista kompanija je neposredno prije dobijanja ovog posla dobila i građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) za gradnju hotela sa četiri zvjezdice, koji je, prema zvaničnoj dokumentaciji, djelo doskorašnjeg visokog zvaničnika tog Ministarstva Almera Kalača.

Ovaj diplomirani inženjer arhitekture je projekat za taj hotel uradio još 2016, ali je MORT tada odbio da izda dozvolu.

Doskorašnji direktor Direkcije javnih radova u MORT-u kazao je da nije iskoristio položaj da “Velma” dobije dozvolu Ministarstva.

“To sam za ‘Velmu’ uradio prije nego što sam bio u Direkciji. Apsolutno nikakve veze nemam sa tim,” kazao je Kalač.

Almer Kalač

Ministarstvo Pavla Radulović je u maju 2017. odlučilo da obustavi postupak izdavanja građevinske dozvole “Velmi”, jer kompanija nije imala saglasnost vlasnika jedne od katastarskih parcela koja je bila predviđena za hotel.

Međutim, Upravni sud je u julu ove godine utvrdio da su oprečni razlozi MORT-a dati u obrazloženju kompaniji “Velma” zašto je obustavljeno izdavanje građevinske dozvole.

“Sud je osporeni zaključak poništio kao nezakonit, a tuženi organ će u ponovnom postupku postupiti po primjedbama iz presude i imatiu vidu da se rješavanje prethodnog pitanja u ovoj upravnoj stvari odnosi na pribavljanje saglasnosti Glavnog grada kao titulara prava na građevinskom zemljištu obuhvaćenom urbanističkom parcelom na kojoj je predviđena gradnja”, stoji u obrazloženju.

“Velma” je potom 27. avgusta dostavila MORT-u list nepokretnosti u kojem je sporna katastarska parcela upisana kao njena svojina, a ministar je 2. oktobra odobrio građevinsku dozvolu. U rješenju piše i da će “Velma” biti oslobođena plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta za izgradnju navedenog hotela.

Suosnivač, ovlašćeni zastupnik i izvršna direktorica kompanije je Velma Ramović čija je djelatnost, prema Centralnom registru privrednih subjekata, frizerski i kozmetički saloni.

U dokumentu stoji da će budući hotel činiti podrum, prizemlje, tri sprata i galerija. Ukupna bruto površina nadzemnih etaža iznosi 1.572 metra kvadratna, a prizemlje 281 metar kvadratni.

Glavni projekat hotela urađen je od strane vodećeg projektanta - diplomiranog inženjera arhitekture Kalača i od strane njegove kompanije „Acos”.

Kalač je upisan kao osnivač/vlasnik „Acosa” a, po zvaničnoj biografiji, do 2012. godine je bio i njen direktor, a to mjesto je napustio iste godine kada je postao poslanik Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore.

U svom imovinskom kartonu za prošlu godinu prijavio da je na mjesečnom nivou iz “Acosa” primao nepunih 115 eura, a u novembru i 1.000 eura na ime dividende.

Centar za prihvat prepun, 150.000 eura za smještaj azilanata

Suočeno sa pojačanim prilivom stranaca koji u Crnoj Gori traže međunarodnu zaštitu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odlučilo je da po hitnom postupku namijeni 150.000 eura za njihov smještaj i ishranu.

Obrazlažući hitnost, ministar Mevludin Nuhodžić je naveo da se radi o licima koja zbog nedovoljnih kapaciteta ne mogu da budu smještena u objektu Centra za prihvat u Spužu i da su, inače, zbog kontinuiranog priliva migranata potrošena sva namijenjena sredstva.

“Na osnovu navedenog, a u cilju otklanjanja i sprečavanja opasnosti od potencijalnog nastanka ugroženosti zdravlja i života građana, kao i nepredvidivih događaja uslovljenih tim potencijalnim događajima, potrebno je sprovesti hitnu nabavku usluge smještaja i ishrane lica koja traže međunarodnu zaštitu”, stoji u njegovom obrazloženju.

Mevludin Nuhodžić

Među obavezama ponuđača je bilo da dostavi ponudu za 8.100 punih pansiona i da obezbijedi smještajne kapacitete za minimum 50 lica dnevno, a broj lica će varirati u zavisnosti od potreba stranaca koji traže međunarodnu zaštitu.

Smještaj mora biti u pojedinačnim krevetima, a sama zgrada mora imati kuhinju za najmanje 50 osoba.

Od četiri kompanije koje su se prijavile, posao je dobila podgorička “Velma”.

U dokumentima dostupnim na Portalu javnih nabavki, nema detalja o tome gdje će kompanija “Velma” na pun pasion smjestiti azilante.

U Centralnom turističkom registru stoji da kompanija raspolaže samo sa “sobama za iznajmljivanje”.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427729


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja