avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 1384

Danima uzastopno dežurao po 24 sata u tri opštine


Danima uzastopno dežurao po 24 sata u tri opštine

Pošto direktor ZHMP tvrdi da ne postoji dokaz za ovakve tvrdnje, javnosti dostavljamo na uvid radnu listu ljekara iz ZHMP Plav koji je od 8.8. do 12.8.2018. godine, odnosno četiri dana uzastopno dežurao u tri različite opštine Plav, Rožaje i Kolašin, dok je periodu od sedam dana, preciznije od 8.8. do 15.8.2018. godine, imao šest dežurstava od po 24 časa, ističu iz Sindikata doktora

Iz Sindikata doktora medicine saopšteno je da se na osnovu radne liste Zavoda za hitnu pomoć Crne Gore (ZHMP), koju daju na uvid javnosti, vidi da je ljekar (ime poznato redakciji) iz jedinice u Plavu četiri dana uzastopno dežurao u tri različite opštine Plav, Rožaje i Kolašin što predstavlja rizik po njega i pacijente. Iz Sindikata doktora medicine ističu u reagovanju da je direktor Hitne Saša Stefanović pokušao da demantuje tekst objavljen u dnevnom listu "Dan" Hitnoj fali 50 doktora, za prekovremene troše 800.000.

- Direktor ZHMP Saša Stefanović demantovao je navode SDMCG da ljekari u ZHMP rade i po 96 sati u kontinuitetu, ili četiri dana bez prestanka, istakavši da "ne postoji takav dokument te da je neistina da je iko, od osnivanja ZHMP do danas, radio u kontinuitetu četiri dana bez prestanka, a neistiniti su i navodi da je jedan doktor u toku sedmice šest dana proveo u 24-časovnom dežurstvu. Pošto direktor ZHMP tvrdi da ne postoji dokaz za ovakve tvrdnje, javnosti dostavljamo na uvid radnu listu ljekara iz ZHMP Plav, koji je od 8.8. do 12.8.2018. godine, odnosno četiri dana uzastopno dežurao u tri različite opštine Plav, Rožaje i Kolašin, dok je u periodu od sedam dana, preciznije od 8.8. do 15.8.2018. godine, imao šest dežurstava od po 24 sata. Apsolutno se slažemo sa Stefanovićevom konstatacijom da osim, što je fizički nemoguće angažovanje doktora na ovaj način, sami takav pokušaj organizacije posla predstavljao bi rizik i po ljekare i po pacijente, pa očekujemo da direktor Stefanović uputi javno izvinjenje Sindikatu doktora medicine, crnogorskoj javnosti i građanima Plava, Rožaja i Kolašina. Nadalje, pozivamo direktora Stefanovića da javnosti pojasni koje su to radne obaveze njegovog zamjenika, referenta za unutrašnju kontrolu i fizičku kulturu, u ZHMP? Koje vježbe, bilo vojne bilo sportske prirode, ovaj referent sprovodi u ZHMP? Ono što nas naročito zabrinjava je činjenica da ovo lice nerijetko obavlja poslove iz nadležnosti samog direktora Stefanovića, koji na posao u ZHMP dolazi rijetko ili nikako. Smatramo da referent, i pored činjenice što ima položen osnovni oficirski kurs i državni ispit, nije kvalifikovan za rukovođenje jednom od najvažnijih službi u crnogorskom zdravstvu, a poslije jedne decenije neuspješnog rukovođenja pitamo se da li je i direktor Stefanović? Čudima u crnogorskom zdravstvu nikad kraja, u bolnici u Beranama za telefonistu se traži šumar, u ZHMP referent za fizičku kulturu mijenja direktora, u Plavu ljekari dežuraju četiri dana uzastopno. Šta je sledeće pitaju iz Sindikata doktora medicine. Iz Zavoda su nam juče odgovorili da se više neće izjašnjavati povodom navoda iz Sindikata doktora.

Iz ZHMP su u reagovanju naveli da se za sve zaposlene u ZHMP uvodi prekovremeni i dopunski rad, koji se angažuju po jednom jedinom kriterijumu da se ne produžava rad iz noćne u dnevnu smjenu, ili ukoliko postoji pismena potvrda zaposlenog da je zbog zdravstvenih ili drugih objektivnih razloga spriječen za prekovremeni i dopunski rad.

- Ovaj jedini kriterijum potvrđuje svjesnost, budnost i odgovornost menadžmenta Zavoda za rizik angažovanja zaposlenih, bez odmora, u dužem vremenskom intervalu poručuju iz Zavoda.

Ranije su saopštili da je od 135 ljekara, 16 na specijalizaciji iz urgentne i interne medicine, i oni se po završetku vraćaju na rad u Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

- Imamo 16 doktorica koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju. Zavod trenutno radi sa 103 doktora medicine, od kojih je nekoliko doktora svakog mjeseca na odmoru ili kraćem bolovanju, tako da Zavod mjesečno radi sa prosječno 93 doktora ističu iz Zavoda za hitnu pomoć.

Fond zdravstva: Otežano funkcionišu

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje "Danu" je saopšteno da je za prekovremeni i dopunski rad Zavod prošle godine probio budžet za oko 100.000 eura, dok je za 180.000 eura uvećan budžet za plate u 2017. godini.

Udio dopunskog i prekovremenog rada u ukupnim izdacima za zarade u 2018. iznosi oko 844 hiljade eura, a u 2017. godini oko 755 hiljada eura. ZHMP funkcioniše otežano zbog nedostatka kadra, prvenstveno doktora medicine, zbog dobijanja specijalizacija za druge JZU, i na taj način dolazi do nekontrolisanog odlaska doktora medicine iz Zavoda. Dodatno situaciju otežava što se dio doktora nalazi na specijalizaciji za potrebe Zavoda, dio na porodiljskom odsustvu i bolovanju, a dio koristi godišnji odmor, tako da je teško organizovati proces rada saopšteno je iz Fonda zdravstva.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 574119


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja