avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: portal Standard
Broj pregleda članka: 274

Crnogorci pod stresom: Najviše pijemo ljekove za visoki pritisak, dijabetes i čir na želucu


Crnogorci pod stresom: Najviše pijemo ljekove za visoki pritisak, dijabetes i čir na želucu

Ako je suditi po ljekovima koji se u našoj zemlji najviše konzumiraju, Crnogorci imaju dosta problema sa stresom. Iako se preporučuje da se što više šeta i boravi u prirodi, izgleda da nas borba za egzistenciju i "brzi" način života toliko okupiraju, da zaboravljamo na sopstveno zdravlje. Prema podacima koje smo dobili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, u apotekama tokom 2018. godine najviše su se kupovali Presalol, Rapten Duo i Ranitidin - ljekovi za visoki pritisak, dijabetes, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Na osnovu toga da se zaključiti da Crnogorci ne zaostaju za svjetskim trendovima, jer su i kod nas očigledno najviše traže ljekovi za bolesti povezane sa nepravilnim načinom života i stresom.

Crnogorci "pod pritiskom"

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore rečeno nam je da su tablete protiv visokog pritiska među najprodavanijim u Crnoj Gori.

"Monopril plus tablete  su najkorištenije među Crnogorcima a prošle godine potrošeno je čak 207.369 kutija. Monopril sadrži aktivnu supstancu fosinopril-natrijum i koristi se za liječenje povišenog krvnog pritiska (hipertenzija) i srčane insuficijencije", rekli su iz Fonda za Standard.

Muškarci, kako nam je rečeno, imaju viši krvni pritisak od žena, a ranija studija je pokazala da je na svjetskom nivou, u periodu od 1975. do 2017, dvostruko povećan broj ljudi sa povišenim krvnim pritiskom.

"Drugi na listi ljekova je Presolol za koji je izdato 159.346 recepata. Ove tablete koriste se u liječenju povišenog krvnog pritiska, angine pektoris (bol u grudima izazvan blokiranim koronarnim arterijama srca) aritmije (poremećaj srčanog ritma) i srčanog udara, takođe i u u prevenciji (sprečavanje pojave): migrenoznih napada, oštećenja srca i smrti nakon infarkta miokarda", navode iz Fonda.

Dakle situacija kod Crnogoraca nije ni malo bezazlena. Olakšavajuća okolnost svakako je što se ovi ljekovi izdaju na recept, na spisku su Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a za njih nije potrebno da izdvajate novac. 

Ni sa mišićima i kostima izgleda ne stojimo dobro.

"Rapten Duo tablete takođe se prodaju u velikim količinam. Prošle godine prodato je 151.532 kutija. Ovaj lijek se koristi kod terapija upalnih procesa u reumatologiji i suzbijanja bola mišićnog-koštanog sistema.  Ove tablete kupuju jednako i žene i muškarci a mnoge dame ih korste tokom bola izazvanog menstrualnim ciklusom. Osim što se koriste za ublažavanje bola i zapaljenskih procesa. Lijek Rapten Duo se koristi za ublažavanje zapaljenja i smanjenje otoka zglobova, tetiva i mišića, bol u leđima, uganuća i istegnuća, sindrom „zamrznutog ramena“, iščašenja i bolna stanja kod preloma", navode iz Fonda.

Žrtvujemo zdravlje

Nepravilan stil života i stres ostavljaju traga i na sistem organa za varenje.

"Za ublažavanje  tegoba kod svih oboljenja praćenih želudačnom hipersekrecijom, kupovali smo najviše Ranitidin i to 121.650 kutija prošle godine. Ovaj lijek koristi se za lečenje benignog čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crijevu, liječenje čira poslije operacije, refluksna bolest jednjaka", navode iz Fonda.

Posljedni lijek na listi  od top pet Fonda koji se tokom prošle godine najviše kupovao jeste Siofor za koji je izdato 120.070 recepata. Ove tablete koriste se kod terapija dijabetesa još jedne bolesti koaj se povezue sa strasom.

"U Crnoj Gori 96 odsto odsto lijekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept. Ukupan broj dijabetičara u Crnoj Gori kreće se između 50 i 60 hiljada, odnosno skoro svaki deseti ili 11 stanovnik ima jedan vid poremećene glikoregulacije. Činjenica da je oko 60 odsto odraslih dijabetičara gojazno, trebalo bi da bude upozorenje da pazimo na svoje zdravlje i stil života"; rekao je Čirgić.

Broj oboljelih od dijabetesa (šećerne bolesti)  u konstantnom je porastu, kako na globalnom nivou tako i Crnoj Gori, pa poprima obrise pandemije.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 572231


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja