avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv
Broj pregleda članka: 273

Crnogorci najduže žive u roditeljskom gnijezdu na Balkanu: Evo zašto se mladi teško OSAMOSTALJUJU!


Crnogorci najduže žive u roditeljskom gnijezdu na Balkanu: Evo zašto se mladi teško OSAMOSTALJUJU!

Balkan je poluostrvo gdje se u roditeljskom gnijezdu živi najduže.

Crnogorci porodične domove u prosjeku napuštaju sa 33 godine, Hrvati sa 32. Nakon njih slijede Slovaci i Italijani, koji se osamostaljuju sa 31, dok se Grci i Španci, dvije države Evropske unije koje su u ekonomskoj krizi, osamostaljuju sa 30 godina.

To su podaci Eurostata, a zašto se teško odvojiti od roditeljskog hljeba, Podgoričani različito odgovaraju, ali kao dominantan faktor ističu lošu ekonomsku situaciju.

Eurostatovo istrazivanje pokazuje da je primjetan i trend da mladi u južnijim zemljama Evrope ostaju duže kod roditelja, pa su Hrvatska, Italija, Grčka i Španija u vrhu liste.

Na dnu je sjever kontinenta, a s najmanje godina dom napuštaju Šveđani i Danci.

Psiholog Radoje Cerović pored ekonomskih problema kao bitan faktor vidi i uticaj sredine i običaj da muška djeca što duže ostanu sa roditeljima kako bi proces osamostaljivanja odložili.

''Postoji jedan, da kažem tako, kulturni aspekt ili pedagoška tradicija, implicitna pedagoška tradicija koja postoji u Crnoj Gori, u kojoj se muška djeca čuvaju od svake forme frustracije, od svake forme izlaganja stresu, od svake forme izazova koji bi mogao da rezultira pobjedom ili porazom to se zbog nečega implicitno smatra opasnim. Prevelika zaštićenost rezultira jednom stagnacijom, stagnacijom jedno evutativnog procesa", navodi Cerović.

Cerović naglašava i da je odlazak djece iz porodice jedan od ključnih trenutaka odrastanja i upravo tada dolazi do problema mentalnog tipa. Kao vaznu razliku istice kulturološku.

Ako imamo na umu socijalne markere odraslosti - završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijsku nazavosnost – istraživanje pokazuje da čak 46 odsto mladih starosti od 19 i 25 godina nema nijedan atribut odraslosti i da skoro svaka deseta mlada osoba od 26 do 35 godina nema nijednu takvu karakteristiku. U državama Evropske unije mladi sa roditeljima prosječno žive 26 godina.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 573004


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja