avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV INFORMER
Broj pregleda članka: 700

Crna Gora - Nije pošteno!


Crna Gora - Nije pošteno!

Vlada Republike Crne Gore omogućila je investitorima gradnju minihidrocentrala (MHE )na sjeveru Crne Gore. Veliki broj MHE je planiran u Nacionalnom parku Prokletije. Građani Plava i okolnih mjesta su se udružili kako bi spriječili ralizaciju ovih projekata, koji ugrožavaju njihov opstanak na vjekovnim ognjištima. Jer… život bez vode je nemoguć!

- Opštiva Plav je najbogatija oblast vodenim resursima u Crnoj Gori. Zvuči nevjerovatno, da su u Nacionalnom parku Prokletije konfiskovali vodu! Projekti izgradnje minihidroelektrana (MHE), koje je odobrila Vlada Crne Gore ne sadrže kvalitetne geološke istrage. Informacije o namjerama da se grade MHE objavljene su na sajtovima. Ovdje je nivo obrazovanja građana nizak. Za informisanje ne koriste sajtove a i kada nešto pročitaju nisu uvijek u prilici da razumiju šta će to značiti za kvalitet života i životnu sredinu. Građani su se udružili, bez obzira na nacionalnost, u odbrani rijeka u Crnoj Gori - kaže Branislav Otašević, koji je bio predsjednik SO Plav, u dva mandata (1978.-1980., 1996. -1997.).

- Nevjerovatan je podatak da su planirali da 40 km rijeke ubace u cijevi. Ako bi se to desilo onda bi korito rijeke postalo smetlište. Prošle godine smo organizovali niz protesta, za zaštitu rijeka a protiv gradnje derivacionih MHE, na sjeveru Crne Gore. Pravo da vam kažem da i ja, do prije nekoliko godina, nisam znao o pogubnim posledicama gradnje derivacionih minihidrocentrala. Eto, zbog već izgrađenih minihidrocentrala, koje uzimaju vodu, divlje životinje silaze do naseljenih mjesta u potrazi za vodom - podsjeća Iber Hoti, odbornik u SO Plav.

- Ova MHE može da zaposli samo dva radnika. Dva radnika zapošljava a oko dve i po hiljade ljudi ostaje gladno! Inače, u letnjim danima je u ovim rijekama mala količina vode i ako se ona stavi u cijevi ostaju suva rječna korita. Ovdje se mrijesti potočna pastrmka, koja ne može da preživi biološki minimum. Sistem ovakvih hidroelektrana je zabranjen u cijelom svijetu. Sedamdeset kilometara cijevi je stavljeno kroz ovu šumu! To nije pošteno! Crna Gora uvozi flaširanu vodu a voda može da se pije sa ovih rijeka. I konačno, Crna Gora proizvodi više od 30% energije nego što od nje traži EU - ističe Sandrija Marković, ekološki aktivista iz Plava.

- Vodu uzimaju u cijevi, struja ide u Italiju a s naših računa uzimaju po 4 eura. Oni tj. investitori hoće da im mi napravimo minihidrocentrale, da nam uzmu vodu, da nam devastiraju prirodu i da nas unište... Oni nas tako iseljavaju! Imali smo u NP Prokletije i divljeg medvjeda, i vuka i srneću divljač i risa... ali sada je sve to otišlo, zbog buke koju stvara mehanizacija prilikom gradnje MHE i nedostatka vode u vodotokovima niže od MHE - kaže Esad Gutić, ekološki aktivista iz Plava.

- Da zlo bude veće nabavljene su kancerogene cijevi iz Turske, koje u sebi imaju azbestne niti. Voda iz tih cijevi kad izađe dolazi do izvora iz kojih se građani snadbijevaju vodom. Prvobitno su bile planirane čelične cijevi ali se zbog uštede od toga odustalo. Najgore je to što su mlađe generacije osuđene da piju tu vodu. Građani su osiromašeni i ne mogu sebi priuštiti flaširanu vodu. Na djelu je atak na građane ovog kraja. Investitori su bez poštovanja zakonskih procedura počeli sa radovima na terenu. Uradili su put preko privatne imovine koja nije otkupljena i devastirali korito rijeke Treskavice, koja je biser naše opštine - zabrinut je Ramo Gutić, predsjednik NVO „Sačuvajmo rijeke Crne Gore“.

- Ne razumijem kako mi moramo da uvozimo vodu? ! Vjerovatno se radi o nekim lobijima. Ko nam garantuje da neće biti kvarova na minihidrocentrali i da ulje koje je podmazuje neće dospjeti u vodu. Posledice takvog zagađenja su nesagledive - kaže Rasit Marković, ekološki aktivista iz Plava.

- I tako smo u situaciji da građani finansiraju nešto što oni ne žele! Sve te privatne kompanije na godišnjem nivou dobijaju milione eura od Vlade Crne Gore i od sredstava, koja se naplaćuju od svakog građanina mjesečno po četiri i po eura - smatra Almer Mekić iz udruženja „Euromost“ iz Bijelog Polja.

- Nije mi jasno kako se dozvoljava da privatnici uzimaju vodu i ostavljaju koriti suvo. Ostavljaju ga bez flore i faune! Ako se rijeke stave u cijevi narodu ne preostaje ništa drugo nego da se iseli - poručuje Miloš Popović, penzioner iz Murina.

- Investitori su pokušavali da nas zastraše sudom i policijom! Međutim svi su građani bili jedinstveni u odbrani rijeke. Mi smo samo branili rijeku! - naglašava Jordan Nikolov, ekološki aktivista iz Murina.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma u Republici Crnoj Gori  je obećao - u načelu -predstavnicima građana, koji se bore protiv gradnje MHE, u zaštićenim prirodnim dobrima, da će se upoznati sa ovom problematikom i da će imati njegovu podršku.

Građani smatraju da bi prednost trebalo dati turizmu, jer u ovom kraju ima mnogo prirodnih, istorijskih i kulturnih vrijednosti. Vodu bi trebalo sačuvati za buduće generacije!

Emisija „Crna Gora - Nije pošteno!“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“

Projekat "U budućnost bez vode" - Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" finansira Western Balkans Fund (WBF).
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 540068


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja