exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

| objavljeno: | izvor: dan online
Broj pregleda članka: 239

Tri tužioca kriju imovinu


Tri tužioca kriju imovinu

Tužilački savjet pokrenuo je disciplinske postupke protiv tri rukovodioca osnovnih državnih tužilaštava koji nijesu prijavili imovinu u skladu sa zakonskim propisima. Iz Savjeta je „Danu“ potvrđeno da su postupci okončani, ali da odluke nijesu pravosnažne, zbog čega su odbili da ih saopšte.
– U toku su postupci utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv tri rukovodioca u osnovnim državnim tužilaštvima. U navedenim postupcima su donijete odluke od strane disciplinskog vijeća, koje do dana sačinavanja ovog odgovora nisu postale pravosnažne. Postupci su pokrenuti zbog težeg disciplinskog prekršaja iz člana 108 stav 3 tačka 8 Zakona o Državnom tužilaštvu – saopšteno je „Danu“ iz Tužilačkog savjeta.
Član 108 stav 3 tačna 8 Zakona o Državnom tužilaštvu propisuje da je teži disciplinski prekršaj državnog tužioca ako prihvata poklone ili ne dostavlja podatke o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa.
Iz Tužilačkog savjeta nijesu željeli da saopšte imena rukovodilaca koji su prekršili zakon.
– Imajući u vidu Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti da Vam damo traženu informaciju – naveli su iz Savjeta.
Zakon o Državnom tužilaštvu propisuje kažnjavae tužilaca koji na bilo koji način prikriju istinite podatke o imovini. Tako, propisano je da odgovaraju oni koji nijesu na vrijeme dostavili podatke o imovini, ali i tužioci koji su dostavili nepotpune ili netačne izvještaje.
Tužilački savjet je u poslednje vrijeme pooštrio kontrolu imovine i izvještaja koje po tom osnovu predaju tužioci. Ipak, utvrđivanje odgovornosti nosilaca tužilačke funkcije po bilo kojem osnovu prava je rijetkost. To pokazuju i podaci od početka 2017. godine. Naime, Tužilački savjet je za godinu i po dana razmatrao oko 120 pritužbi uloženih na rad tužilaca. Za to vrijeme, tačnije od početka prošle godine, kažnjen je samo jedan tužilac, i to novčanom kaznom. Uprkos brojnim propalim optužnicama u velikim predmetima, koje su državu do sada koštale nekoliko miliona eura, odgovarao je samo jedan tužilac, i to zato što nije prijavio imovinu u skladu sa zakonskim propisima.
Prema podacima Tužilačkog savjeta koje je „Dan“ ranije objavio, skoro sve razmatrane pritužbe odbačene su kao neosnovane. Tačnije, od 120 žalbi svega osam je za godinu i po ocijenjeno kao osnovano.
Najviše pritužbi podneseno je na rad Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.
U prvoj polovini ove godine, Tužilački savjet je razmatrao znatno manje pritužbi nego 2017. Tokom 2018. godine, Tužilački savjet je razmatrao ukupno 11 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava i utvrdio da je 10 neosnovano, dok je jedna osnovana. Najveći broj pritužbi tokom 2017. godine podnijet je na rad Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, i to ukupno 20 pritužbi, dok je tokom 2018. godine, do dana kada smo poslali pitanje, najveći broj pritužbi podnijet takođe na rad tog tužilaštva.
Tokom 2017.godine, Disciplinskom vijeću je od strane disciplinskog tužioca podnijet jedan optužni predlog protiv jednog državnog tužioca, kome je na teret stavljen disciplinski prekršaj iz član 108 stav 3 tačka 8 Zakona o Državnom tužilaštvu. Disciplinsko vijeće je dana 28.februara 2017.godine donijelo odluku kojom je usvojilo optužni predlog disciplinskog tužioca i državnom tužiocu za počinjeni disciplinski prekršaj izreklo disciplinsku sankciju – novčanu kaznu u visini od 20 odsto od zarade u trajanju od tri mjeseca.
M.V.P.

Moguće sankcije

Zakon o Državnom tužilaštvu propisuje i kazne koje mogu biti izrečene tužiocima. Disciplinske sankcije su opomena, novčana kazna, zabrana napredovanja i razrješenje. Opomena i novčana kazna u visini od 20 odsto od zarade državnog tužioca u trajanju do tri mjeseca izriču se za lakše disciplinske prekršaje. Novčana kazna u visini od 20 do 40 odsto od zarade državnog tužioca u trajanju od tri do šest mjeseci i zabrana napredovanja izriču se za teže disciplinske prekršaje.
– Ako se postupak vodi za dva lakša disciplinska prekršaja ili više takvih prekršaja, državnom tužiocu se može izreći disciplinska sankcija propisana za teži disciplinski prekršaj. Razrješenje se izriče za najteže disciplinske prekršaje. Zabrana napredovanja podrazumijeva da državni tužilac ne može biti imenovan u državno tužilaštvo višeg stepena prije isteka vremena od dvije godine od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je izrečena disciplinska sankcija – piše u zakonu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 394894


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja