exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 298

Petak dan D za kompromis


Petak dan D za kompromis

Pregovarački timovi sindikata, Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG), imaće u petak poslednju rundu pregovora, nakon koje bi trebalo da se zna ima li kompromisa između ta dva socijalna partnera u vezi sa Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Na jučerašnjoj, trećoj rundi pregovora, predstavnici radnika i vlasti su razgovarali o kompromisnim rješenjima koja se tiču uslova penzionisanja.

Sindikati su ranije prijetili referendumom i generalnim štrajkom ukoliko Vlada ne prihvati njihove zahtjeve. Predstavnici radnika traže da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne propšruje sa kumulativnim uslovom 65 godina života, kako se to predlaže u Nacrtu zakona o PIO. Drugi zahtjev je smanjenje starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 65 godina života za žene i muškarce. Trenutna situacija je da se u starosnu penziju može ići sa 67 godina života i 15 godina staža osiguranja. Druga mogućnost za odlazak u penziju je 40 godina staža osiguranja bez ikakvog uslovljavanja. Sindikati su predložili i da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina za tu osobu koja ide u penziju.
Predstavnici sindikata su predložili i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimapne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti niža od 55 odsto prosječne zarade. Argumenti za to su da je tokom skoro tri decenije tranzicionog perioda veliki broj radnika bio obespravljen kroz uplatu doprinosa na iznos najniže cijene rada ili minimalne zarade.

Ovo su, između ostalih, četiri osnovna zahtjeva o kojima se pregovara, ali u redovima sindikata navode da prostora za kompromis ima, ukoliko i Vlada napravi ustupke.

- Izašli smo sa zahtjevima i mogućim kompromisima. Vjerujem da i predstavnici Vlade žele kompromisna rješenja kazao je generalni sekretar USS Srđa Keković.

On je naveo da će u petak konačno znati da li imaju kompromis ili ne.

- Mi možemo nastaviti razgovore i nakon toga, ali smo mi rekli da su tačka kompromisa četiri zahtjeva koja smo ispostavili. Vidim želju za kompromisom na obje strane i ako odgovor Ministarstva rada i socijalnog staranja bude pozitivan, onda idemo na rukovodstva sindikata da tražimo potvrdu za sve to naveo je Keković.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 434493


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja