exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: Antena M
Broj pregleda članka: 198

Profesori i porodica ponosni na njega: Rastko jedini student sa autizmom u CG


Profesori i porodica ponosni na njega: Rastko jedini student sa autizmom u CG

Rastko Radulović prvi je student sa autizmom u Crnoj Gori.

Rastku Raduloviću autizam je dijagnostikovan kad je imao tri godine. To ga nije spriječilo da završi osnovnu i srednju školu i nastavi da svoje afinitete, ostvaruje na fakultetu. On studira Fakultet za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica.

Nakon završetka srednje škole Rastko Radulović odlučio je da nastavi svoje obrazovanje.

Prošle godine je upisao Fakultet za dizajn i multimediju na UDG-u. Tako je postao prvi registrovani student sa autizmom.

Njegova sestra Tijana kaže da je od malena afinitete pokazivao ka vizuelnom izražavanju. Sve što je osjećao i što mu se dešavalo iskazivao je crtanjem.

Uz rad sa asistentima kroz osnovno i srednje obrazovanje i uz stručnu pomoć i porodicu Rastko je počeo da govori. Na fakultetu postiže odlične rezultate iz praktičnih predmeta.

„Uvijek je sve što mu se dešavalo prikazivao crtežom. Volio je i kompjutere zato smo upisali ovaj fakultet“, kaže sestra Tijana.

Rastko uglavnom funkcioniše samostalno, a sestra mu pomaže kada je neophodno. „Mislim da bi se solidno snašao i bez mene“, navodi Tijana.

Na Univerzitetu Donja Gorica od osnivanja se poštuju različitosti, kaže dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju Tatjana Burzanović. Kod studenata se na taj način razvija empatija, a svakom pojedincu pruža mogućnost da uspije u onom što voli.

„Zaista smo ponosni što je on naš student, pokazuje odlične rezultate“, kaže Burzanović.

Rastko najviše voli da slika. Najčešće koristi tempere, tuš i olovku. Jedan od omiljenih radova mu je ovaj na kom je naslikao kapetana broda u potrazi za blagom na pustom ostrvu.

Da bi došao do druge godine studija uprkos autizmu, Rastko je, ističe njegova sestra Tijana, morao da radi mnogo više od drugih.

„To što neko nije po našim mjerilima, ne znači da je manje vrijedan, naprotiv, često se pokaže baš suprotno“, kaže Rastkova sestra Tijana.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 435777


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja