avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV Informer
Broj pregleda članka: 777

Planina LJUBIŠNJA: Bogatstvo i moć prirode na 2238 metara nadmorske visine!


Planina LJUBIŠNJA: Bogatstvo i moć prirode na 2238 metara nadmorske visine!

Sjeverni dio Crne Gore krije pravo blago prirodnih ljepota!

Počev od nacionalnih parkova, rijeka, jezera, nadaleko poznatih izletišta, planina,... jednostavno priroda dostupna u svoj svojoj ljepoti, koja je svim onima koji u tome uživaju nadohvat ruke.

Nakon prošlonedjeljne priče o Prčnju, oazi zdravlja u scru Bokokotorskog zaliva, sada se vraćamo na sjever naše zemlje, kako bismo vas što bolje upoznali sa svim onim što krije planina Ljubišnja.

Ljubišnja je od Pljevalja udaljena oko pedesetak kilometara, i čine je Mala Ljubišnja (1991m) i Velika Ljubišnja, čiji je najvisočiji vrh Dernečište, koji se nalazi na 2238 metara nadmorske visine. Smještena je na sjeverozapadu Crne Gore, između rijeka Tare i Ćehotine. Jedan dio Ljubišnje se nalazi i u Republici Srpskoj... Zbog nemilosrdne zime, ova planina je tokom većeg dijela godine nedostupna, a sniježni pokrivač zna da se zadrži i mjesecima.

Prema legendi, ova planina je ime dobila za vrijeme hercegovačkog srednjovjekovnog vladara Stjepana Kosače. Naime, on je krenuo u Mletke po nevjestu za svog sina. Kada su se vraćali, morali su zanoćiti pod šatorima na planini. Međutim, vjetar je sa lica buduće nevjeste pomjerio veo, pa je Kosač vidio svu njenu ljepotu, i odmah se zaljubio. Sin ga je ujutro našao u šatoru sa njom, i osjetivši se poniženim prešao je na stranu Turaka i pobjegao od oca. Otuda i naziv planine Ljubišnja/ljubi-snahu.

U odnosu na većinu okolnih planina, Ljubišnja je bogata velikim brojem izvora i vrela, obrasla je četinarskom i listopadnom šumom u kojoj preovladavaju jela, smrča, klek,... Takođe, ova planina je poznata po raznim endemičnim i ljekovitim biljkama.

Jedinstvo prirode koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a posebno pogled koji se pruža sa samog vrha planine.

Naime, sa vrha se pruža nevjerovatan pogled na okolne planine i kanjone, veličanstven trenutak koji se riječima ne može opisati. Ukoliko imate sreće sa vremenskim prilikama, pogled sa vrha Ljubišnje može dosegnuti do Volujka, Maglića, Durmitora...

Međutim, to nije jedino blago koje krije planina Ljubišnja!

Posebnu atrakciju predstavlja rijeka Draga, koja izvire ispod Ljubišnje, i koja se nakon desetak kilometara toka, kroz nevjerovatni kanjon uliva u Taru. Kanjon Drage je kod mjesta Tijesno, kako mu i ime kaže, širok samo desetak, a dubok preko 600 metara. Upravo ga ta karakteristika čini najdubljim kanjonom u Evropi, poslije nadaleko poznatog kanjona Tare.

Ipak, čini se da prirodni potencijali Ljubišnje nijesu iskorišćeni u najboljoj mjeri, jer ovo područje nudi mnogo toga, a sadržaj koji je sam po sebi atraktivan, kada bi na pravi način bio valorizovan, sigurno bi privlačio još više turista iz svih krajeva svijeta, koji rado istražuju prirodne ljepote naše zemlje.

Ako ste jedni od onih koji i ne provode baš mnogo svog slobodnog vremena u prirodi, neka ova godina bude vaša prekretnica u tome.

Planine, jezera, more ili pak nešto sasvim drugo, manje je bitno, suština je da što više vremena provodite u prirodi i da po ugledu na stanovnike zemalja sa Zapada, naučimo da poštujemo sve ono što nam je priroda dala, jer njena moć je ipak nenadmašiva!
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 572763


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja