exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv.me
Broj pregleda članka: 217

Jedini NEPOBIJEĐENI svjetski šampion u teškoj kategoriji: Teška životna priča boksera Rokija Manćana


Jedini NEPOBIJEĐENI svjetski šampion u teškoj kategoriji: Teška životna priča boksera Rokija Manćana

Roki Marćano je 27. aprila 1956. godine otišao sa ringa. Nepobijeđen. I dalje je na pijedestalu najvećih sportskih dostignuća.

Konkurencija je strašna: Lari Holms, Soni Liston, Muhamed Ali, Džo Luis, Džo Frejzer, Džordž Formen, Flojd Paterson, Ivander Holifild, Majk Tajson, ali Roki je broj 1. Istina, Flojd Mejveder junior u velter kategoriji zabilježio je isto 49 pobjeda i nema poraz, ali nije kao Roki.

Mladić iz Broktona je daleko više od bokserskog šampiona u najtežoj kategoriji. Primjer je da treba imati san, vjerovati u njega i nikad ne odustati.
Početak priče je klasičan. Siromašno djetinjstvo u Masačusecu. Socijalni milje prepoznatljiv: sin italijanskih emigranata, otac (Pjerino) radnik u fabrici cipela. Brojna lutanja, pad na ivicu zakona, ali, poslije svega, direkt za klasičan nokaut životnim problemima i iskušenjima.

Rođen je kao velika beba 5,450 kg. Imao je godinu i po kad je dobio jaku upalu pluća. Mnogi su bili skeptični kako će se to odraziti na njegovo odrastanje. Mnogo vremena kasnije američki eksperti iznijeli su mišljenje da je, zapravo, to bio početak velike karijere. Terapija koju je uzimao pa rehabilitacija imali su pozitivan efekat. Svakim danom u svakom pogledu, nekad slabunjavi dječak, izrastao je snažnog mladića.

Roki je imao je izražen takmičarski duh. Želei je da se dokaže kao igrač bejzbola i američkog fudbala, školu je napustio u desetom razredu. Od roditelja nije dobijao džeparac pa se latio krampa i lopate. Za nadnicu kopao je kanale, pa i radio kao stolarski pomoćnik. Vozački ispit položio je tek iz trećeg pokušaja. Oprobao se i kao kamiondžija.

 – Nisam mogao da ostanem u fabrici ili za volanom. Vazduh me je privlačio.

Izlazak na boksersku scenu dogodio se ratne 1943. godine kad je mobilisan, pa upućen u Veliku Britaniju gdje je bio angažovan u velikoj savezničkoj operaciji “Bitka za Normandiju”. Volio je da se bori na vojničkim turnirima. Plemenita vještina se uselila u Rokijevu glavu i ruke. Po povratku iz Evrope, preko Pacifika, učestvovao je na nekoliko poluprofesionalnih turnira po njujorškim dokovima, a onda odlučio za povratak u rodni Brokton sa dvije želje – da zaradi i pokori svijet!

Mnogi nisu vjerovali da će uspjeti da se pokrene. Pušio je dvije paklice dnevno, pio i lumpovao. Na prijemnom u lokalni boks klub doživio je fijasko. Vičan uličnim tučama udario je protivnika nogom u prepone i zaradio diskvalifikaciju. Ipak, 1947. baca cigare, ostavlja čašu i silazi među boks vreće. Sa drugom iz detinjstva Alijem Kalombom počeo je ozbiljno trenirati. Rezultati su brzo dolazili, gong je kucao sve brže.

Priča o nasljedniku “Crnog Bobardera”, Džoa Luisa, brzo je napustila meridijane Amerike i postala zanimljiva za cio svijet. Rokijev moto bio je “Ubij tijelo, glava će sama pasti” i rivali su padali, snoplje se slagalo pored njegovih nogu.

Na stadionu u Filadelfiji, 23. septembra 1952. godine, Roki je dotakao vrh. Trinaesta runda, jedan aperkat u desnu stranu lica Džoa Volkota, koji pada na kolena, pa još jedan snažan udarac u glavu nesrećnog rivala, koji je nekoliko minuta pored uspaničenih ljekara bez svijesti ležao na podu. Marćano je šampion.

Četiri godine suvereni vladar ringa. Svakog rivala je pobijedio, a samo šestorica su uspjela da izbegnu nokaut.

Kakav je bokser bio Roki? Buldožer! U karijeri je doživio samo jedan nokdaun. Nije bio džin koji će gabaritom uplašiti rival a (najčešće je u ringa ulazio sa 86 kilograma), nije imao gromove u rukama, nije ni plesao kao leptir, ni po tehnici nije bio velemajstor, ali imao je nešto što će vremenom postati njegov zaštitni znak. Srce. Govorio je “istrpi i kreni napred”. Znao je da udarce prima u seriji, ipak, nije se predavao i na kraju bi nokautirao protivnika koji se, kako su euforično pisale novine, dugo zatim sa oblogama po licu i tijelu kajao što ga je izazvao ili naseo na priču menadžera o lakoj zaradi.

Roki je u prvih 14 borbi rivalima brojao do pet, nijedan nije dočekao šestu rundu. Bilo je i ekspres-nokauta: devetorica rivala nisu čula gong na kraju prve runde. Kasnije su dolazili otporniji protivnici, ali nijedan nije imao šansu da ga skine sa trona. Kad je 27. aprila 1956. napustio ring, iza njega je ostao impresivan bilans: Pobjeda 49, neriješenih 0, poraza 0!

 Roki je bio najtvrđi, najjači i najkompletniji čovijek koji je ikad nosio bokserske rukavice. U njegovom rječniku strah nije postojao, a bol nije imala nikakvo značenje- zapisao je novinar Red Smit, dobitnik Pulicerove nagrade.

Roki Maraćno poginuo je padu “Cesne” 31. avgusta 1969. godine, dan prije 46. rođendana. Njegova smrt potresla je i velikog Muhameda Alija: 

– Roki je tako velik i popularan, a u nijednom trenutku nije pokazao taštinu. Uvijek je bio čvrsto na zemlji. Svi smo ga voljeli.

Isto je bilo sa svijetom. Svi su voljeli Rokija Marćana. Njegove pobjede su poruka da ništa u životu nije nedostižno. Iz kanala se vidi sa zvijezdama!

Životni put Rokija Marćana u nekim motivima inspirisao je Silvestera Stalonea za film „Roki“, snimljen 1976. godine za milion, sa zaradom višom od 200 miliona dolara.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 435541


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja