avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: breznik-beograd .rs
Broj pregleda članka: 550

Писали су о Пљевљима


Писали су о Пљевљима

Због свог, у прошлости важног стратешког положаја на раскршћу путева, историја древних Пљеваља је изразито бурна. О Брезници, односно о Пљевљима и касније Таслиџи је често писано. Још од средњег вијека походили су га многи путописци и оставили нам драгоцјена свједочења о самом граду, његовим становницима, архитектури и често о општим, привредним, културним и политичким приликама.

После Константина II Порфирогенита, византијског цара, који помиње град Дрезник (највјероватније Брезник) у држави Рашкој, у средњем вијеку о Пљевљима су писали Млечани, Дубровчани, Французи, Турци...

Млечанин, путописац Бенедето Рамберти, у XVI вијеку пише да су Пљевља у ствари античка Сапуа до које се долази старим римским путем из Требиња преко Фоче. Крајем XVI вијека кроз Пљевља је прошао и о њима писао Паоло Контарини, млетачки амбасадор у Цариграду. Тих година Пљевља помињу Французи Дифрен-Кане и Лескалопје. Лефевр, такође Француз, 1611. године пише о већој вароши са око 400 кућа, насељеној муслиманским и православним живљем. Интересантно је да Лефевр помиње и кафану у којој су га мјештани Таслиџе понудили кафом, коју је тада први пут пробао.

Праву оду Пљевљима, тадашњој Таслиџи, написао је 1667. године турски путописац и географ Евлија Челебија. Поред дивљења велелепности двора паше Селмановића и љепоти Хусеин-пашине xамије, Челебија пише о 700 кућа од тврдог материјала, виноградима и баштама, о десет махала (5 муслиманских и 5 хришћанских), о многим дућанима у пљеваљској чаршији, занатима и нарочито о пљеваљским пушкарима чувеним у то вријеме.

Руски конзул у Сарајеву, Александар Гиљфердинг, половином XIX вијека, 1857. године, приликом посјете Пљевљима биљежи да су Пљевља већа варош и велики занатско-трговачки центар у Херцеговини као и да је манастир “Света Тројица” центар духовног живота православних хришћана. Поред Свете Тројице Гиљфердинг је посјетио и манастир Архангела Михаила у Ðурђевића Тари и нашао га запуштеног и у рушевном стању.

1913. године, после ослобођења од Турака, Јефто Дедијер описујући Пљевља каже да је то најљепша, најуређенија и најчистија варош у Санџаку, у којој се поред оријенталних сусрећу и особине праве средњоевропске вароши.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 578657


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja