exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 343

Novom akciznom markicom protiv šverca


Novom akciznom markicom protiv šverca

Vlada je juče usvojila uredbu o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama sa dodatnim elementima zaštite, što će pojačati borbu protiv sive ekonomije.

“Stvaraju se uslovi za jačanje dodatnih mehanizama za suzbijanja sive ekonomije, zaštitu akciznih markica od falsifikovanja, kao i povećanje povjerenja korisnika akciznih proizvoda u njihov kvalitet”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

U uredbi objavljenoj nakon sjednice se navode dodatni elementi zaštite ovih akciznih markica.

“Radi unapređenja postojećeg sistema zaštite duvanskih proizvoda i alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama utvrđuju se i dodatni elementi zaštite identifikacioni broj, QR kod, digitalni i drugi sigurnosni elementi. Utvrđeno je i uvođenje informacionog sistema u postupku odobravanja, štampanja i izdavanja akciznih markica”, objašnjeno je u ovom dokumemtu.

Akcizne markice za cigarete štampaju se u posebnim bojama žutoj za proizvedene u zemlji uz oznaku D, crvenoj iz uvoza U, ljubičastoj za one koji se otpremaju radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama, tamnocrvenoj (bordo) koji se izvoze, a za koje inodobavljač nije dostavio akcizne markice E, braon boji u nedostatku akciznih markica R.

Akcizne markice u plavoj boji su za alkoholna pića proizvedena u zemlji (D), zelenoj iz uvoza (U), ljubičastoj za ona koja se otpremaju radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama, tamnocrvenoj koja se izvoze, a za koje ino-dobavljač nije dostavio akcizne markice (E), braon u nedostatku akciznih markica (R).

Uredbom su predviđene i novčane kazne.

Od 1.000 do 40.000 eura za proizvođača, odnosno uvoznika duvanskih proizvoda i alkoholnih pića ako ne obračuna i ne plati akcizu, ne dostavi upravi podatak o broju markica koje su u velikoj mjeri oštećene prilikom lijepljenja u procesu proizvodnje u roku od 60 dana od dana preuzimanja akciznih markica, u propisanom roku ne dostavi podatke.

“Odgovorno lice u pravnom licu kazniće se od 60 eura do 4.000 eura. Za prekršaj će se takođe kazniti preduzetnik od 300 eura do 12.000 eura, a fizičko lice 60 eura do 4.000 eura”, predviđeno je, između ostalog u ovoj uredbi.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 436103


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja