exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: vijesti.me
Broj pregleda članka: 379

Falilo preko 600 miliona u budžetu: Pozajmljivali od hrvatske i srpske banke


Falilo preko 600 miliona u budžetu: Pozajmljivali od hrvatske i srpske banke

Državnoj kasi je prošle godine nedostajalo 179 miliona eura u odnosu na prvobitnu projekciju kada je usvojen prošlogodišnji budžet. To pokazuju podaci iz predloga završnog računa budžeta za 2017. godinu prema kome je stavka nedostajuća sredstva 633 miliona eura, dok je plan bio da će po tom osnovu biti potrebna 454 miliona eura. Taj novac država je pozajmila kod domaćih i stranih banaka, a prvi put se na spisku kreditora nalaze i banke iz regiona i to Zagrebačka banka i Banka Intesa iz Srbije.

Predlog zakona o završnom računu za prošlu godinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru, pokazao je da je budžetski deficit u 2017. godini bio 250 miliona eura, a projektovan je bio na 233 miliona, što je uvećanje od 17 miliona eura.

Struktura uzetih pozajmica i kredita iz domaćih izvora pokazuje da je od domaćih banaka pozajmljeno 65 miliona eura kroz dugoročne kredite i to po 15 miliona od NLB banke, Sosijete, Prve i Zirat i pet miliona od Komercijalne banke.

195 miliona eura je bila vrijednost državnih zapisa (kratkoročne hartije od vrijednosti) koje su najvećim dijelom kupovale domaće banke. Izloženost države po ovom osnovu kod pojedinih banaka nije navedena u predlogu završnog računa. Taj novac je korišćen za refinansiranje postojećih zapisa i održavanje tekuće likvidnosti budžeta

Na stranom tržištu je pozajmljeno 189,4 miliona i to od Kredit Svis banke 78,43 miliona za finansiranje budžeta i refinansiranje dugova, zatim dugoročni kredit od Banke Intesa od 30 miliona eura i 80 miliona eura je pozajmljeno ukupno od OTP-a, Erste grupe i Zagrebačke banke.

Država je imala i ukupno osam projektnih zajmova kod Svjetske banke, Banke za razvoj savjeta Evrope, kineske Eksim banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koji su bli vrijedni blizu 14 miliona eura.

Kapitalni budžet za prošlu godinu je planiran u iznosu od 265,73 miliona, a realizovano je 274,08 miliona i to kroz tri izvora finansiranja - opšti prihodi 104,44 miliona, IPA 10,51 milion i kredit 159,13 miliona, piše u Predlogu zakona o završnom računu budžeta za 2017.

Po osnovu kamata država je isplatila prošle godine 84,12 miliona eura i to je finasiranje, kako je objašnjeno u završnom računu, vršeno na teret opštih prihoda budžeta.

Za kamate domaćim kreditorima je isplaćeno 9,95 miliona eura (10,09 odsto), dok je stranim kreditorima isplaćeno 88,66 miliona eura (89,91 odsto).
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427326


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja