exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv.me
Broj pregleda članka: 304

Crna kutija Boeinga 737 iz Etiopije otkrila: Piloti prije nesreće PANIČNO PRELISTAVALI PRIRUČNIK, nos aviona se NAGNUO PREMA DOLJE!


Crna kutija Boeinga 737 iz Etiopije otkrila: Piloti prije nesreće PANIČNO PRELISTAVALI PRIRUČNIK, nos aviona se NAGNUO PREMA DOLJE!

Podaci iz crnih kutija Boeinga 737 MAX 8 koji je pao 10. marta u Adis Abebi, kada je poginulo 157 osoba, pokazuju jasne sličnosti s padom aviona istog tipa indonezijske kompanije Lion Air u septembru  kada je poginulo 189 putnika i članova posade, objavila je u nedjelju etiopska ministrarka saobraćaja.

"Tokom istrage snimača parametara FDR (Flight data recorder) zabilježene su jasne sličnosti između letova 302 Ethiopian Airlinesa i leta 610 Lion Aira", rekla je ministarka Dagmawit Moges na konferenciji za novinare i precizirala da će izvještaj o uzrocima pada aviona u Etiopiji biti objavljeno za 30 dana.

Ministarka nije iznijela detalje o kojim sličnostima se radi.

Panično listali priručnik

No, audio snimci iz crne kutije Boeinga 737 MAX 8  indonezijske kompanije Lion Air koji se srušio u septembruu prošle godine, mogle bi dati precizniji odgovor na pitanje o sličnostima između nesreća dvaju aviona, piše Sky News.

Naime, piloti aviona Boeing 737 MAX 8 panično su proučavali priručnik prije nego što se njihov avion srušio. Snimci iz pilotske kabine aviona Lion Aira ukazuju na to da su se piloti grčevito trudili shvatiti zašto se nos aviona spušta prema dolje. 

Dvije minute nakon što je avion poletio, kopilot je izvijestio kontrolu vazdušnog saobraćaja o “problemu pri upravljanu avionom“. Kapetan je zatim zamolio kopilota da istraži u priručniku o problemu koji se ukazivao na kontrolnoj ploči. Naime, senzori su tokom zadnjih 9 minuta leta pokazivali da avion gubi pogon(eng. stall) i stoga se avion naginjao prema dolje.

Borba kapetana

Iako  se kapetan borio s time da uzdigne avion, senzori su i dalje pogrešno očitavali gubitak pogona te nije mogao ispraviti nagib aviona.

Istražitelji sada proučavaju zašto je računarski sistem  na temelju pogrešnog očitanja senzora naredio avionu da zaroni prema dolje i jesu li piloti bili adekvatno istrenirani da se nose s takvom situacijom. 

Dan ranije

Samo dan ranije, znači dan prije tragične nesreće kada se u septembru prošle godine srušio Boeing 737 Max 8 avio kompanije Lion Air, u istom avionu primijećeni su tehnički problemi, piše CNN.

Pilot, koji tada nije bio na dužnosti, priskočio je u pomoć kolegama u pilotskoj kabini kako bi zajedničkim naporima uspjeli zaustaviti rad neispravnog dijela sistema. Uspjeli su riješiti problem i avionu je, nakon tehničkog pregleda, odobren dalji let.

Sutradan se avion srušio vrlo brzo nakon polijetanja, pri čemu je život izgubilo 189 osoba. 

Naime, softver na Boeingovim 737 Max 8, naziva Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), automatski spušta nos aviona kada očita da avion  leti suviše sporo, strmo ili kada prijeti opasnost od gubitka pogona.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 462243


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja