exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: novosti
Broj pregleda članka: 405

"Boško Buha" u smetlištu!


"Boško Buha" u smetlištu!

Plastične i staklene flaše, razbacane kese i drugi otpad su samo dio "asortimana" nelegalne deponije koja se nalazi na Jabuci - u neposrednoj blizini bisti narodnih heroja u okviru spomen-kompleksa nazvanog "Boško Buha".

Istine radi, problem odlaganja smeća je jedan od gorućih na teritoriji čitave prijepoljske lokalne samouprave, a neveselu situaciju dodatno otežavaju nesavjesni građani koji najrazličitiji otpad jednostavno ostavljaju gde god stignu, pa i tamo gde to baš ne priliči - kraj spomen-obilježja narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata.

A, na visu iznad Prijepolja su mali partizani iz raznih krajeva - predvođeni već legendarnim bombašem Boškom Buhom - dali živote za slobodu ondašnje Jugoslavije. Nekoliko decenija kasnije, u znak zahvalnosti, na mjestu gdje su ih sustigli fašistički hici je sagrađen spomenički kompleks sa bistama devet boraca. Međutim, mali junaci nisu ni slutili da će njihova žrtva brzo pasti u zaborav, a biste ogreznuti u smeću.

Uzalud su i namjernici koji svrate da posjete kompleks i uživaju u prirodi zgroženi onim što što ih ovdje dočeka...

- Ovo je bruka za čitav kraj koji ima izuzetan turistički potencijal - kaže Goran Drndić iz Pančeva koji je prvi put na Jabuci.

Mještani, pritom, krivce za otpad koji je zatrpao biste narodnih heroja vide u prolaznicima koji, kako kaže Dobrilo Cvijović iz Jabuke, iz automobila izbacuju čitave kese sa smećem.

U svakom slučaju, spomen-kompleks "Boško Buha" nije u sistemu javnog komunalnog preduzeća "Lim" koje je zaduženo da čisti Prijepolje i okolinu. Rukovodilac njihove radne jedinice "Komunalni objekti" Dževad Beganović je, čak, izričit da otpad niko niotkuda nije donio, već potiče od ovdašnjih ljudi.

- Žitelji Jabuke tu odlažu smeće, a u blizini se održavaju i neki vašari, pa šatordžije i ugostitelji ostavljaju svašta iza sebe. Tokom godine, mi u više navrata čistimo prostor oko obilježja narodnim herojima, bude tu i po nekoliko kamiona smeća, ali nelegalna deponija se vrlo brzo "oporavi" - naglašava Beganović, uz podsjećanje na to da spomen-kompleks "Boško Buha" od 1986. ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428520


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja