exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Alo.rs
Broj pregleda članka: 3194

Stari zakon oslobađa Darka Šarića?


Stari zakon oslobađa Darka Šarića?

Zbog optužbi da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom narkotika iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da se Darku Šariću (47) izrekne maksimalna kazna zatvora.

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim rečima predložilo maksimalne kazne za krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

To znači da za Šarića kao organizatora kriminalne grupe traži kaznu u rasponu od 30 do 40 godina. Kazna je zatražena i za trojicu svedoka saradnika - Nebojšu Joksovića, Draška Vukotića i Radana Adamovića.

U svojoj završnoj reči, postupajući tužilac Saša Ivanić rekao je da smatra da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijske tokove.

Goran Jovandić, advokat Darka Šarića

Goran Jovandić, jedan od advokata Darka Šarića, Foto: Nenad Vujanović/ALO

Međutim, advokat Goran Jovandić, jedan od Šarićevih branilaca, izjavio je da je tužilac izneo skandaloznu završnu reč.

- Tužilac je neosnovano tražio maksimalnu kaznu bez ijednog materijalnog dokaza. Osim toga, tražio je da mom klijentu bude oduzeta imovina, pravdajući to time da ne može da zadrži imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog dela. Istovremeno je vratio imovinu svedoku saradniku Nebojši Joksoviću, iako je u toku postupka dokazano da je upravo on bio organizator kriminalne grupe, koji je, da bi zadržao tu imovinu, optužio mog klijenta bez ijednog dokaza - istakao je Jovandić.

Nebojša Joksović

Izdao starog prijatelja, Nebojša Joksović, Foto: ALO/Privatna arhiva

Mišljenja o visini kazne su podeljena, pa tako neki beogradski pravnici smatraju da u slučaju Šarića treba da bude primenjen blaži zakon, prema kojem je zaprećena kazna od 15 godina zatvora.

Misteriozni razgovori

Odbrana se pita zbog čega je sud pustio prisluškivane razgovore između Nebojše Joksovića i Nebojše Jestrovića, a odbio da sasluša Nebojšu Jestrovića kao svedoka.

- Nezakonito je da sud odbio suočenje između Joksovića i Jestrovića. Zbog čega je tužilac pokušao da sakrije te dokaze - pita se sagovornik „Alo!“.

Sada se prema Krivičnom zakoniku Srbije organizatoru kriminalne grupe koja se bavi rasturanjem droge može izreći kazna od najmanje 10 godina zatvora, a najviše 30 do 40 godina. Što se tiče preprodaje droge u organizovanoj kriminalnoj grupi, zakonom je zaprećeno najmanje 10 godina zatvora, bez preciziranja maksimuma.

Opšti maksimum, kada drugačije nije propisano zakonom, u Srbiji je 20 godina. Apelacioni sud je 2016. ukinuo maksimalnu kaznu od 20 godina koja je Šariću izrečena s obrazloženjem da je njegova krivica dokazana. Već ta kazna, to jest zakon koji je primenjen, bio je sporan za Apelacioni sud.

Naime, grupi je stavljeno na teret da je drogom trgovala 2008, pa sve do 15. oktobra 2009. godine. Tokom 2008, pa do septembra naredne godine, važio je Krivični zakonik iz 2006. godine. To znači da se za sva krivična dela počinjena posle 11. septembra 2009. primenjuje novi zakon, koji je stroži od starog.

Ukoliko se tokom postupka zakon menja, mora se suditi po blažem zakonu. Ovim, blažim zakonom propisano je da će onaj ko organizuje mrežu preprodavaca droge biti kažnjen kaznom od pet do 15 godina, dok je prema novom zakonu zaprećena kazna od najmanje 10 godina.

Apelacioni sud je zaključio da je u prvostepenom postupku povređen krivični zakon jer su okrivljeni osuđeni po strožem, a ne po blažem propisu. Na sledećem suđenju, završnu reč će imati odbrana i optuženi, nakon čega će biti izrečena presuda.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 388133


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja