avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 226

Nezadovoljstvo Beograda: Nemoćni zbog Kosova udaraju na Crnu Goru


Nezadovoljstvo Beograda: Nemoćni zbog Kosova udaraju na Crnu Goru

Nezadovoljstvo zvaničnog Beograda koje traje danima, a kojim želi da se stvori slika da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, zapravo izgleda kao pokušaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da svoju nemoć i problem sa izgubljenim Kosovom zamaskira izmišljenim problemom u Crnoj Gori. Vučić, uz nesebičnu podršku poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja, sinhrozinovano šalje prijeteće poruke da neće dozvoliti, kako kaže, otimačinu, a Irinej ide i korak dalje pa saopštava da episkopi i vjernici imaju njegovu podršku da “brane njhove svetinje golim životima”. I sve zbog najave da će država Crna Gora obnoviti autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Poznati beogradski novinar i analitičar globalnih kretanja Boško Jakšić, za CdM kaže da prepoznaje šta je zapravo pozadina priče.

“To je potreba Vučića da malo popravi odnose sa SPC, koji su narušeni odbijanjem Crkve da prihvati Vučićev predlog za razgraničenje sa Kosovom. Sada je moguće da Vučić kaže da će on glasno da podrži SPC, a da ovi ubuduće ne budu tako glasni protiv njegove kosovske politike. Dakle, to bi mogla biti kombinatorika koja se krije iza svega. Ipak, kakva god bila kombinatorika, ona na duge staze loše utiče na odnose Beograda i Podgorice” jasan je Jakšić.

Dodaje kako je Kosovo alfa i omega srpske unutrašnje i spoljne politike. Jakšić tvrdi da sve dok se to pitanje ne riješi, sve je moguće. Nema dilemu da napetost raste, i dok se ne riješi putanje Kosova, nažalost se horizonti neće rasčisttii.

Takođe, on upozorava da je žalosno što je Srbija kao sekularna država sebi dozvolila da joj međucrkveni odnosi određuju međudržavne.

“Tužno je da Srbija nije naučila lekciju koju je svojevremeno imala u odnosima sa Makedonijom, kada su državni odnosi bili zaoštreni, pa su godinama bili zamrznuti. Smatram da država treba da dozvoli da crkve razriješe probleme koje imaju, a ne da se zvaničnici države upliću”, rekao je Jakšić za CdM.

Da tenzije treba stišati smatra sociolog kulture Ratko Božović. On za CdM ističe da ne treba pridavati značaja cijeloj ovoj priči. Komentarišući tvrdnje Beograda da su Srbi ugroženi u Crnoj Gori, on smatra  da cijela priča ne bi smjela da dobije političku dimenziju jer u politici ima stranačke priče i navijanja.

“Ne mogu o tome da sudim ali mislim da nije dobro da se ulazi u stereotip u svemu tome. Nije dobro da je bilo kom građaninu loše, bez obzira na nacionalnost. To je najvažnije. Zalažem se da se ne pretjeruje. Skloni smo u pretjerivanju. Mislim da su nam ovakvi problemi nepotrebni i volio bih da nema ovakvoh problemi, posebno ako hoćemo da idemo ka EU”, zaključio je Božović .
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 576022


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja