exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv.me
Broj pregleda članka: 539

Patrijarh Irinej stiže u CG: Da li će mu nadležni organi ZABRANITI ulazak?


Patrijarh Irinej stiže u CG: Da li će mu nadležni organi ZABRANITI ulazak?

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u ponedjeljak, 15. oktobra dolazi u Crnu Goru, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Patrijarh Irinej je u protokolu i dolazi zajedno sa patrijarhom antihojskim i svega Istoka Jovana X”, odgovoreno je na pitanje da li patrijarh SPC-a dolazi u Crnu Goru.

Irinej je u julu boravio u Crnoj Gori i tada je saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme ozloglašene fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH). Njegovu izjavu osudili su perdsjednici države i Vlade Milo Đukanović i Duško Marković.

Đukanović je tada rekao da očekuje od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori. Međutim, Irinej je poručio da će to uraditi tek kad kako tvrdi dobije obećanje da vlast u Crnoj Gori “neće više prijetiti da će crkvi oduzeti imanja u Crnoj Gori, da će oduzeti crkve i manastire i kada prestanu da prijete da će protjerati sveštenike i monahe Srbe iz Crne Gore. Onda ću povući i demantovati, do tada, ostajem pri svojoj izjavi”.

Premijer Marović ocjenio je neprihvatljivom i sramnom izjavu srpskog partijarha. On je tada naglasio da umjesto iz SPC “imamo poruke mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gdje se razklikujemo i ne slažemo se šalju ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti”.

Mediji su nedavno objavili da navodno postoji spisak osoba kojima će u najskorije vrijeme biti zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog uvredljivih i šovinističkih izjava o Crnoj Gore i crnogorskoj vlasti. Na tom spisku, navodno je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Iz MCP nisu odgovorili na pitanje imaju li saznanja da postoji mogućnost da se patrijarhu SPC zabrani ulazak u Crnu Goru.

Za sada reakcija nadležnih crnogorskih organa o najavljenom dolasku Irineja u Crnu Goru nema.

Na sajtu Srpske praboslavne crkve objavljen je detaljan plan posjete patrijarha antihojskog i svega Istoka Jovana X, kome je domaćin Irinej, je navdedeno da će posjetiti “srpske svetinje” u koje ubrajaju manastir Ostrog i Hram Hristovog Vaskresenja u Podgorici.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko primorskoj nikako ne odgovara što Crna Gora planira da u najskorije vrijeme donese zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim će se pravno urediti pitanje vjerskih zajednica, sakralne imovine i odnosa prema kulturnom i sakralnom nasljeđu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427979


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja