avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 343

Gdje vam je zastava dok pljačkate državu


Gdje vam je zastava dok pljačkate državu

Organizatori građanskih protesta “Odupri se-97 hiljada” poručili su da neće odustati od demonstracija dok, kako su kazali, ne budu oslobođene sve državne institucije. Oni su najavili novo okupljanje na Trgu nezavisnosti za 23. mart, pozivajući okupljene da dovedu po jednog novog demonstranta. Jedan od članova organizacionog odbora Džemal Perović pozvao je na oslobađanje Crne Gore i ujedinjenje “protiv onih koji su privatizovali našu državu”.

“Dok pljačkate državne resurse i dok se banjate po Dubaiju i Sen Tropeu, dok iznosite pare u strane banke, dok otvarate of-šor kompanije gdje vam je državna zastava. Dok nam uvaljujete cirkuse od prenosa “državnog udara i hapsite poslanike, gdje su vam Ustav, zakoni i pravda. Mi smo došli na ulicu za istinsku pravdu a vama eto pomamljivanje”, rekao je Perović, ističući da ima samo jednu poruku za “režimske novinare”.

“Džaba tražite greške organizacionog odbora, ljudi smo griješimo. Ali mi večeras zajedno nepogrešivo znamo šta želimo i kako ćemo doći.... Što ste posijali to večeras žanjete. Mi smo došli po svoju slobodu”, poručio je Perović.

Demonstranti su napunili Trg nezavisnost i plato ispred njega, a prema procjenama organizatora bilo je više od 10 hiljada okupljenih. Oni su i sinoć organizovali protestnu šetnju Ulicom slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i završili skup na centralnom gradskom trgu. Demonstranti su prošli pored zgrade Vlade, predsjedništva i Skupštine, dok su ispred zgrade Tužilaštva postavili lutku koja je umjesto glave imala glavicu luka aludirajući time na izjavu Specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića da “organizatori protesta pomamljuju narod i da im je bolje da sade luk”. Kao i na prethodnim skupovima nije bilo nacionalnih i stranačkih zastava, a nošeni su transparenti “Jedan radi četiri glasa”, “Sram vas bilo”, “Ulica slobode je jednosmjerna”... Demonstranti su skandirali “Milo lopove”, “Mi smo država”, “Mi smo zastava”, “Studenti su tu” i “Katniću šaneru”, a povremeno su paljene navijačke baklje. Iako su organizatori uoči protesta pozvali građane da ne nasijedaju na eventualne provokacije i brinu o bezbjednosti, tokom protestne šetnje i skupa nije bilo velikih incidenata. Iz Uprave policije su kasnije kazali da je više okupljenih iz mase, tokom protestne šetnje, vrijeđalo policijske službenike i gađalo ih kamenicama i drugim tvrdim predmetima. U sapštenju Uprave policije navodi se da su pojedini demonstranti gađali u pravcu državnih institucija u namjeri da policijske službenike povrijede i isprovociraju ih na reakciju. Pojašnjava se i da nijedan policajac nije zadobio povrede. Jake policijske snage bile su raspoređene kod zgrade Vlade, predsjedništva parlamenta i Tužilaštva, dok su iza zgrade predsjedništva bili policajci sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnica Studentske inicijative, koja se predstavila kao Tamara, pozvala je studente da ne trpe nepravdu i prestanu da ćute. Ona je kazala da je vlast uzela sve što je mogla, ali da neće moći da uzme slobodu. Profesor istorije Petar Glendžakazao je da su građani željni promjena. On je rekao da Crna Gora treba sistem koji će garantovati sigurnost, a ne strah.

Dok nam uvaljujete cirkuse od prenosa “državnog udara i hapsite poslanike, gdje su vam Ustav, zakoni i pravda. Mi smo došli na ulicu za istinsku pravdu a vama eto pomamljivanje”, rekao je Perović

“Ne želim da se bavim lukom nego svojom strukom. Želim pravu funkcionalnu državu koja služi građanima a opozicija mora da mijenja način djelovanja i drugačije bira proritete”, rekao je Glendža. Ističući da ne živi u Crnoj Gori, Goran Ivo Marinovićkazao je da je svima jasno da je crnogorsko društvo bolesno “jer smo navikli da mislimo jedno, govorimo drugo, a radimo treće”. Marinović je rekao da režim priželjkuje da Crnu Goru napusti sve što vrijedi “da bi oni vlast prenosili s koljena na koljena”

“Da nema kartela na vlasti, mi bismo već bili u Evropskoj uniji (EU). Demokratska partija socijalista (DPS) je jedina prepreka razvoju ove države. Režim na elitističkim postavkama sveo je čovjeka na puko preživljvanje”, rekao je on, dok je Jelena Krkovićporučila da je neposlušna građanka i pozvala građane na otpor.

Popović: Ne treba nam “Dan D”, samo stalni pritisak

Profesor Milan Popović kazao je da se vlast ne može smijeniti određivanjem “Dana D” već konstatnim pritiskom. On je na skupu koji je Studentska inicijativa organizovala kod spomenika Svetog petra Cetinjskog poručio i da treba bojkotovati izbore.

“Ne možemo ovu korumpiranu vlast pobijediti filozofijom “Dana D” nego samo svakodnevnom pobunom. Zato je važan bojkot izbora i drugih zarobljenih institucija. Jedino tako možemo smijeniti režim”, kazao je Popović pred stotinu okupljenih.

Vuk Vujisić iz Studentske inicijative kazao je da se nad studentima sprovodi pritisak da ne učestvuju na protestima, kao i da su neki od članova Inicijative pod “mjerama tajnog nadzora”.

“U saznanjima smo da spremaju stvari kojima žele da nas zaplaše i zaustave u istraživanju zloupotreba na Univerzitetu”, rekao je on Televiziji “Vijesti”.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 573021


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja