avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 540

ZBOG SUDSKIH PRESUDA, UPRAVA ZA ŠUME NIJE ISPOŠTOVALA ZAKON O BUDŽETU ZA 2018. GODINU


ZBOG SUDSKIH PRESUDA, UPRAVA ZA ŠUME NIJE ISPOŠTOVALA ZAKON O BUDŽETU ZA 2018. GODINU

Prekoračili potrošnju za pola miliona eura

Zbog obaveza plaćanja susdkih presuda i rješenja o izvršenju, Uprava za šume, na čijem je čelu direktor Nusret Kalač, nije ispoštovala Zakon o budžetu za 2018. godinu. U podacima iz izvještaja o radu te uprave za prošlu godinu vidi se da je došlo do prekoračenja budžeta u iznosu od više od pola miliona eura, tačnije 553.362 eura.

- Ono što je uticalo na uvećanje troškova poslovanja u odnosu na plan jeste neplanirani trošak Uprave za šume po osnovu izvršnih sudskih isprava (presuda i rješenja o izvršenju), a koji je zaključno sa 31. decembrom 2018. godine iznosio 451.158 eura, kao i izdvajanje vanrednih sredstava za nabavku sadnog materijala i pošumljavanje opožarenih šumskih površina i za realizaciju pilot projekta sječe, vuče i sortiranja drvnih sortimaneta u područnoj jedinici Žabljak - piše, između ostalog, u izvještaju o radu.

Od ukupno ostvarenih prihoda po osnovu naknade za korišćene šuma u iznosu od 5,2 miliona eura, opštinama je opredijeljeno, odnosno na njihove račune se slilo 3,65 miliona eura.

- To je 70 odsto ostavarenih prihoda po osnovu koncesione naknade, dok se u državni budžet usmjerio iznos od 1,56 miliona eura, odnosno 30 odsto od ukupno naplaćene koncesione naknade - piše u izvještaju.

Naveli su da se u knjigovodstvenoj evidenciji vidi da su ukupne obaveze/dug svih korisnika šuma po osnovu koncesione naknade na dan 31. decembar 2018. godine iznosile 5,88 miliona eura.

- Značajan dio duga odnosi se na potraživanja koja datiraju još iz vremena funkcionisanja akcionarskih društava, koja su kasnije bila predmet likvidacije ili pak privatizacije, kao što su korporacija AD "Vektra-Jakić“ i slično.

Činjenica je da je dug u gore pomenutom iznosu evidentiran kod Poreske uprave u čijoj nadležnosti je naplata i pokretanje mjera prinudne naplate potraživanja po osnovu koncesione naknade, smatramo da ovo pitanje treba ozbiljno analizirati, potruditi se da se naplate potraživanja u svim predetima u kojima je to moguće naplativo, a ona koja su nenaplativa, otpisati na zakonom dozvoljen način, kako bismo došli do realnog stanja potraživanja - navodi se u izvještaju.

Uprava za šume je u 2018. godini egzistirala kao organ u sastavu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, shodno normativnoj regulativi. Organizaciono je imala 17 područnih jedinica sa sjedištem uprave u Pljevljama.

Zaštita šuma na području kojim gazduje Uprava za šume usmjerena je na sprečavanje pojava bespravnih sječa, zaštitu šuma od biljnih bolesti i štetočina i zaštitu šuma od požara.

Neophodna radna snaga

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Upravi za šume je sistematizovano 396 radnih mjesta, a u izvještajnoj godini, sve izvorne zakonom utvrđene poslove obavljalo je 339 izvršilaca, sa odgovarajućim periodičnim odstupanjima, jer je po raznim osnovima bilo odliva radne snage (penzionisanje, bolovanje...).

- Ono što je okarakterisalo godinu za nama jeste odavno naslijeđeni problem - neophodna radna snaga, koja je bila angažovana putem ugovora o obavljanju povremeno privremenih poslova. Njihov broj se kretao od 40 do 45, zavisno od potreba Uprave. Inače ovaj problem je evidentan skoro cijelu deceniju, djelimično smo započeli rješavanje istog, i dalje smatramo neophodnim potrebu iznalaženja mogućnosti za njegovo trajno rješenje - piše u izvještaju o radu Uprave za šume za 2018. godinu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 572890


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja