exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: novosti
Broj pregleda članka: 3137

Vrganj puni budžet


Vrganj puni budžet

Od berbe pečuraka u Pljevljima dlanove zadovoljno trljaju i berači i otkupljivači. Dnevno skupe tonu gljiva. Otkupne cijene prve klase od dva i po do tri evra

Ljetnja sezona branja pečuraka u pljevaljskom kraju nikad bolja. Za jedan dan sakupi se tona, a berbom i plodovima zadovoljni su i berači i otkupljivači. Senka Čabarkapa iz sela Gradina, ograđenog četinarskim šumama, zadovoljno trlja ruke. Upravo je prodala dvadeset kilograma gljive vrganj. Ona već godinama sakuplja šumske plodove i sa komšinicom Slavom i rođakom Milom vodi mrtvu trku ko će više da nabere tog šumskog blaga.

Ove godine svaki junski dan bio je kišan i zahvaljujući tome gljive su dobro rodile. Zadovoljstvo ne kriju ni berači ni otkupljivači. Sve više ljudi se okreće ovom poslu, jer ova vrsta biznisa postaje unosnija iz godinu u godinu. Većina je tu zbog zarade, neki pak iz hobija, a nemali broj njih da bi upotpunio svoje vreme provedeno na selu i da bi spremili zimnicu. Nije neobična slika da se među beračima sretnu djeca od deset godina kao i šezdesetogodišnjaci.

- Pošto pomuzem šest krava i dvadesetak ovaca, istjeram ih na pašu i završim kućne poslove, krećem u šumu da skupljam gljive - kaže nam Senka Čabarkapa. - Dnevno naberem u prosjeku deset kilograma, kad je baš dobar dan i do dvadeset. Zadovoljna sam ovom sezonom jer je cijena povoljna i gljive ima.

Svi u selu beru pečurke. Nekada u šumi zna da bude više od dvadeset berača.

- Dnevno otkupimo na teritoriji opštine Pljevlja i do tonu vrganja i nešto manje lisičarki - kaže Vasilije Dragaš iz firme “Spaja promet Pljevlja”, koja je glavni otkupljivač pečuraka u pljevaljskoj opštini. - Zadovoljni smo kvalitetom i količinom, a mislim da su i sakupljači zadovoljni otkupnom cijenom.

Ove godine se za prvu klasu plaća od dva i po do tri evra, a za drugu klasu oko jedan evro. Otkupljena pečurka pošto se osuši i klasira uglavnom se izvozi, u zavisnosti od cijene, u Srbiju ili Italiju.

SVI ČEKAJU JESEN

Iako je početak sezone gljiva bio više nego dobar, i sakupljači i otkupljivači sa nestrpljenjem čekaju jesen. Jesenja gljiva mnogo je kvalitetnija pa cijena dostiže i do deset evra po kilogramu sirove pečurke.

PORODIČNI BIZNIS

Nije rijetka slika da porodice iz Pljevlja i drugih gradova Crne Gore dolaze da beru pečurke u šumi. Ovo je odlična prilika da se upotpuni kućni budžet.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 394897


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja