exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 1252

Prodaju Adu, da bi dali privrednicima


Prodaju Adu, da bi dali privrednicima

OPŠTINA PLJEVLJA NAPRAVILA DOGOVOR SA MINISTARSTVOM FINANSIJA

Opština Pljevlja bi novac dobijen od prodaje svog dijela Sportskog centra uložila za osnivanje garantnog fonda za pomoć malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima

Opština Pljevlja namjerava da Ministarstvu finansija proda svoj dio akcija u Sportskoj dvorani "Ada".

To je nedavno najavio predsjednik Opštine Mirko Đačić, navodeći da bi novac od prodaje uložiili za osnivanje garantnog fonda za pomoć malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima.

Opština u pljevaljskoj Sportskoj dvorani Ada ima nešto više od deset odsto akcija.

Prvi čovjek grada nije kazao po kojoj cijeni će ponuditi akcije Ministarstvu finansija, osim da se radi o „ozbiljnoj cifri“, ukoliko bi se taj posao realizovao.

„Htjeli smo da napravimo dogovor sa Ministarstvom finansija da paket akcija koji imamo u Sportskoj dvorani Ada prodamo državi koja je većinski vlasnik. Ako već nemamo 51 odsto, ne treba nam ni tih deset“, rekao je Đačić.

Rekao je da će najvjerovatnije na narednoj sjednici Skupštine Opštine ponuditi odluku o otkupu 1,44 odsto akcija nekadašnjeg Šumarskog preduzeća “Špad” u Sportskoj dvorani Ada. Rekao je da je nominalna vrijednost tih akcija oko 160.000 eura, a da bi ih Opština kupila pod mnogo povoljnijim uslovima.

„Taj paket akcija bi eventualno mogli kasnije zajedno sa našim paketom akcija da ponudimo Ministarstvu finansija. Država je u preko Direkcije javnih radova i Rudnika uglja vlasnik Sportskog centra "Ada". Sva sredstva koja bi dobili prodajom akcija opredijelili bi u garantni fond i onda bi Investiciono razvojni fond omogućio da možete garantovati sa puta tri i puta pet. Ako skupite milion ona dozvoljava da tri do pet miliona eura garantujete za kreditiranje i podršku malom i srednjem biznisu i poljoprivrednicima“, rekao je Đačić.

On je kazao da je osnivanje garantnog fonda predizborno obećanje aktuelne vlasti, i smatra da će biti realizovano.

„Nećemo zaustaiti aktivnost i neće nas obeshrabriti to što smo mislili da izvjesno imamo čitav instrumentarij i način kako da osnujemo garantni fond Opštine Pljevlja. Htjeli smo da imamo dobru rezervu da možemo pomoći prije svega pljevaljskim poljoprivrednicima i preduzetnicima. Ponudili smo bili mogućnost da se u jednom članu Zakona o finansiranju lokalne samouprave kaže da opštine mogu osnivati garantni fond, ali naš amandman nije prošao“, istakao je Đačić.

Rekao je da će morati da traži nove modele i siguran je da će u tome uspjeti.

„Pretpostavljam da se Ministarstvo finansija plašilo da bi, kada bi sve opštine osnovale garantni fond, finansije opština na neki način gubile kontrolu i da bi opštine davale garanciju za razne projekte gdje bi moglo da dođe do destabilizacije finansijskog sistema lokalnih samouprava. Ako stvorilmo dobre početne uslove da se osnuje garantni fond to može da bude samo od koristi. Organizacija lokalne uprave podrazumijeva i podršku poljoprivredi. Naravno, mi ne možemo podržavati Rudnik uglja i Elektroprivredu jer treba oni nas da podrže, ali mali i srednji biznis i poljoprivrednike treba da podržavamo“, rekao je prvi čovjek grada.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 462191


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja