exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 696

Više od hiljadu migranata prošlo kroz Pljevlja


Više od hiljadu migranata prošlo kroz Pljevlja

Od početka godine u Crnoj Gori registrovano više od tri i po hiljade migranata. Samo u proteklih nekoliko mjeseci više od hiljadu prošlo kroz Pljevlja.

Više od hiljadu migranata našlo je utočište u pljevaljskom Centru Bona Fide od februara ove godine. Tamo ih čeka hrana i siguran smještaj. Migranti koje smo zatekli u Centru ispričali su nam da su ih u Pljevljima prvi put tretirali kao ljude.

"Ja samo želim normalno da živim. Moja šidska porodica me se odrekla. Na svom teškom putu sam prošao svašta, ali nijesam vidio bolju zemlju i bolje ljude od Crne Gore. Veoma sam srećan jer se ovdje osjećam kao ljudsko biće", rekao je jedan od migranata. 

Među migrantima, najviše je onih iz Sirije, Iraka, Avganistana, Pakistana, a u posljednje vrijeme sve više ih je iz Jemena. Dođu gladni, umorni, sa malom djecom.

"Ovdje su dobili solidarnu ljudsku podršku, siguran smještaj, kupanje. Dobili su osjećanje da nijesu brojke nego ljudi", kazala je Sabina Talović iz NVO "Otvoreni centar Bona Fide".

Migranti koji prolaze kroz Pljevlja ne zadržavaju se dugo. 
  
"Dogovorili smo se da dok su u Pljevljima da moraju imati gdje da prespavaju, da imaju hranu, piće i odjeću", objasnio je Mirko Đačić.

Put ih iz Crne Gore vodi u Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu smo ih zatekli na svakom koraku, izmučene i umorne. Nijesu bili raspoloženi za razgovor. 

"Trudimo se što više možemo izaći u susret u ne možemo svima obezbijediti smještaj prioritet su porodice", istakao je Hajrudin Solak iz NVO "Pomozi.ba".

I baš zbog toga, crnogorske i bosansko-hercegovačke nevladine organizacije čvrsto sarađuju i svakodnevno razmjenjuju informacije i iskustava.

"Razmjenjujemo informacije o potrebama o problemima sa kojima se ti ljudi susreću kako bi ih adekvatnije mogli primiti u Bosni i Hercegovini", rekla je aktivistkinja iz BiH, Nela Porobić.

NVO-i apeluju na sve vlade da treba zaustaviti ratove, a ne ljude na njihovom migrantskom putu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 434506


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja