exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 316

Privremeno blokirano više od 63 miliona eura


Privremeno blokirano više od 63 miliona eura

Tokom minule godine Viši sud u Podgorici privremeno je blokirao 63,8 miliona eura, imovinu zavedenu na 204 parcele, a zaplijenjena su 92 vozila, saopšteno je iz ovog suda.

Nijesu evidentirani ukupni podaci koji pokazuju koliko je objekata na privremeno blokiranim “katastarskim parcelama”.

Postupak upravljanja oduzetom imovinom regulisan je Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Prema tom zakonu, postupak oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću može se voditi prije, tokom i nakon okončanja krivičnog postupka.

Prema slovu zakona, oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću može biti privremeno oduzimanje te imovinske koristi (privremene mjere obezbjeđenja i privremeno oduzimanje pokretne imovine) ili trajno oduzimanje te imovinske koristi.

Sam postupak oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću sprovodi se u skladu sa ovim zakonom i Zakonikom o krivičnom postupku. Prema ranijim važećim propisima (prije donošenja Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću), pravosnažna odluka suda kojom se imovina trajno oduzimala dostavljana je i državnom organu koji je u skladu sa zakonom upravljao oduzetom imovinom Upravi za imovinu.

Advokatica Gorica Vujisić objašnjava da Uprava za imovinu upravlja oduzetom imovinom po službenoj dužnosti ili po odluci suda.

“Upravljanje oduzetom imovinom obuhvata procjenu vrijednosti oduzete imovine, davanje u zakup te imovine ili davanje na korišćenje bez naknade, deponovanje novčanih sredstava dobijenih prodajom oduzete imovine, skladištenje i čuvanje imovine i vođenje evidencije o oduzetoj imovini. U slučaju privremenog oduzimanja nepokretne imovine, Uprava za oduzetu imovinu preduzima mjere za njeno čuvanje i održavanje”, navodi Vujisić.

Ona smatra da je mehanizam oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama dobar da se stane na put onima koji krše zakon.

“Ako imamo u vidu zakonsku definiciju ,,protivpravna imovinska korist“, onda možemo zaključiti da je cilj kriminalne djelatnosti upravo sticanje imovinske koristi. Sa druge strane, moramo imati u vidu da ta imovinska korist sama po sebi nije neki dugoročni cilj, već ona daje imaocu moć, onda je jasno šta znači kada se nekom oduzme moć”, kazala je Vujisić.

Specijalno državno tužilaštvo je radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi prošle godine Višem sudu u Podgorici podnijelo prijedloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine (zaplijenu) u pet predmeta.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 435773


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja