avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: portal Standard
Broj pregleda članka: 532

Ovo je ruta po kojoj kokain iz Latinske Amerike dolazi u Crnu Goru


Ovo je ruta po kojoj kokain iz Latinske Amerike dolazi u Crnu Goru

Svi putevi kokaina, koji idu ka Balkanskom poluostrvu vode od Južne Amerike. Najčešća ruta počinje od Kolumbije do Brazila, zatim se droga prevozi do Španije ili Portugala i nastavlja ka Italiji, odakle se brodovima prebacuje u našu državu.

Da je ruta zaista ovakva, tvrde dva izvora. Prvi je poznati italijanski nedeljnik "Espreso" koji je više puta objavljivao rute po kojima kokain iz Južne Amerike stiže u Evropu. Do gotovo istih podataka, samo sa više detalja, došli su itali­jan­ska Gvar­di­ja di Fi­nan­ca (GDF) i ame­rič­ka DEA. 

Navodno, put dro­ge iz Ju­žne Ame­ri­ke do Cr­ne Go­re po­či­nje iz Ko­lum­bi­je, gdje po­seb­no u nje­nom za­pad­nom di­je­lu pri­pad­ni­ci Re­vo­lu­ci­o­nar­nih oru­ža­nih sna­ga Ko­lum­bi­je (FARK) kon­tro­li­šu broj­ne la­bo­ra­to­ri­je za pro­iz­vod­nju ko­ka­i­na.

Prema tvrdnjama GDF i DEA, navodno se kokain kupuje od pristalica FARK-a, koji je označen kao distributer velikih količina kokaina širom svijeta. Podaci italijanske Gvadije di Franca goovore i da je jedna kriminalna organizacija iz Crne Gore pod lupom istražnih organa Italije.

Crna Gora je, takođe, nabrojana u okviru jednog od četiri glavna kanala u svijetu putem kojih se vrši transport kokaina. Te kanale kontrolišu južnoamerički karteli, balkanska mafija, afričke kriminalne organizacije i italijanski organizovani kriminal.

Pod balkanskim mafijama uz Albaniju, Srbiju i Rumuniju navodi se Crna Gora, a ostale tri su južnoamerička mafija (Meksiko, Kolumbija, Brazil i Venecuela), afrička mafija (Nigerija, Senegal, sjeverozapadna Afrika), i italijanske kriminalne organizacije (kalabrijska Ndrangeta, sicilijanska Koza Nostra, i takozvane "nemafijaške" organizacije).

Prema podacima koje nudi "Espreso", kokain proizvode četiri južnoameričke države - Kolumbija, Bolivija, Peru i Venecuela. Radi se o veoma čistom kokainu, koji se dobija od lista koke. Ta biljka se kultiviše na površini od 190.000 hektara na kojima se proizvodi ukupno oko 920 do 980 tona kokaina godišnje.

Cijena po kojoj ove četiri države prodaju proizvedeni kokain se kreću od 5.000 do 10.000 eura po kilogramu. Kada stigne u Italiju, ova droga se prodaje po cijeni od 80.000 do 100.000 eura po kilogramu.

Osim balkanskih luka, postoji još jedna kojom preko luka u Lisabonu, Marsilji i Malagi kokain stiže na Siciliju ili u luke na Tirenskom moru, kao i još jedna ruta brodom kojom kokain prolazi preko Afrike da bi stigao u Italiju.

Avionskim putem u Evropu kokain stiže preko aerodroma u Milanu, Parizu, Londonu, Frankfurtu, Madridu i Istanbulu, navodi se u prezentaciji "Espresa".

"Espreso" navodi da avionom droga putuje jedan do dva dana, dok je brodom potrebno pet do šest dana da stigne iz Južne Amerike u Italiju.

Kokain prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi stiže preko pacifičke rute - Meksika, preko rute Argentina-Paragvaj, te preko centralnoameričkih država.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 577340


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja