exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 2415

Pljevljak prijetio sudiji i tužiteljki: „Nećeš mirno spavati, odrediću sudbinu tvoje djece, sanjaće me pojedini, daću ja vama pravdu, zapamtiće me oni i njihova pokoljenja...“


Pljevljak prijetio sudiji i tužiteljki: „Nećeš mirno spavati, odrediću sudbinu tvoje djece, sanjaće me pojedini, daću ja vama pravdu, zapamtiće me oni i njihova pokoljenja...“

Pljevljak Miloje Dragaš zvani Mikan osuđen je pravnosnažno na godinu dana zatvora zbog izvršenog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, jer je putem Facebooka prijetio sudiji i tužiteljki pljevaljskog suda i tužilaštva, koji su mu prethodno sudili i zastupali optužnicu protiv njega. Međutim, Vrhovni sud je, zbog povrede Krivičnog zakona, ukinuo pravnosnažnu presudu i naložio bjelopoljskom Višem sudu da ponovo odluči u ovoj stvari i pravilno ocijeni žalbene navode Dragaševog advokata.

Dragaš je bio optužen pred pljevaljskim Osnovnim sudom za tešku tjelesnu povredu a optužni predlog protiv njega je zastupala tužiteljka pljevaljskog tužilaštva Božidarka Gačević. Njemu je u tom predmetu sudio sudija Branko Pejović, koji ga je osudio na osam mjeseci zatvora.

Tokom trajanja tog postupka, Dragaš je prigovarao radu Gačevićke, i prema njenim riječima ponašao se krajnje nekorektno, da bi zatražio njeno izuzeće kao i kompletnog pljevaljskog tužilaštva, uključujući i rukovodioca tužilaštva, što je odbijeno od strane Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Situacija je bila takva da je sudija Pejović, kako je sam kazao, morao tokom suđenja da zaštiti tužiteljku od ponašanja optuženog Dragaša.

Nakon što je primio pravosnažnu osuđujuću presudu, Dragaš je, kako se navodi u presudi, na svom Facebook profilu izrekao niz prijetnji na račun sudije Pejovića i tužiteljke Gačević.

„Gačević, mislim da nećeš mirno spavati, ja ću život dati za moju djecu koju ti hoćeš da uništiš, neću ti dozvoliti... Neće mi neki određivati sudbinu moje djece, odrediću ja njihove, da vidimo ko će čiju... Idem nije problem, al sanjaće me pojedini, mene zabolje da odem 20 godina, ja ću pravdu isćerati.. Nažalost, takav je sud i država, neću se predati, čuće se al pravda će uspjeti u svakom slučaju... Ili ću im dati ja pravdu ovako javno im kažem... Neka se prepoznaju a mene boli briga za sve.... Zakon je zakon, al ga ne poštuju, ja ću im biti zakon, prepoznaće se ova bagra.. Pitam sudiju Pejovića, osudio me osam mjeseci , ok, ne znam zašto me osudio bez dokaza, al ok, pitaću ga sada, dal će mi platiti što sam mu sinu ustupio lokal da slavi osamnaesti rođendan a nikada nije došao da plati... Ako misli da je nedodirljiv, zeznuo se, platiće mi jer imam i ja djecu.... Ja ću im suditi... Idem osam mjeseci a ne znam zašto i zbog koga idem...ok...nije ni to problem...ti što misle da su važni i namjestili...nadam se a tako će i biti...zapamtiće me i oni i njihova pokoljenja“, navodi se u objavi Dragaša na Facebooku.

Dragaš je na sudu u svojoj odbrani negirao izvršenje krivičnog djela.

Kazao je da su sudija i tužiteljka samo radili svoj posao i da sa sudijom Pejovićem ima korektne odnose, a da tužiteljku Gačević ne bi poznao ni na ulici, i iz tog razloga mu je krivo što je neko iskoristio njegov Facebook profil jer on nije napisao predmetne poruke. Naveo je da neko želi da mu napakosti, jer mu je Facebook profil hakovan, a da on sumnja da to radi njegov ortak iz firme, jer je između njih došlo do razdora oko podjele zarade od prometa koji ostvaruje njihov lokal, a radi se o cifri od 100 hiljada eura.

Sa druge strane, tužiteljka Gačević je istakla da se zbog sadržine predmetnih poruka osjetila jako ugroženo, više za porodicu nego za sebe.

Sudija Pejović i tužiteljka Gačević su se pridružili krivičnom gonjenju Dragaša.

Ovakvu odbranu okrivljenog sud nije prihvatio, cijeneći je „smišljenom radi pokušaja izbjegavanja sopstvene odgovornosti, životnu nelogičnu i obezvrijeđenu izvedenim dokazima“. Naime, kriminalistička policija je utvrdila da je predmetni Facebook profil koristio samo jednu IP adresu u periodu kada su postavljeni sporni statusi.

Sud nije prihvatio ni navode okrivljenog da mu je lap-top ukraden, jer su sporni statusi postavljeni na profilu prije nego što je navodno lap-top otuđen.

Međutim, Vrhovni sud je uvažio žalbu branioca okrivljenog i ukinuo pravosnažnu presudu bjelopoljskog Višeg suda, koji je potvrdio osuđujuću presudu bjelopoljskog Osnovnog suda, koji je sudio u prvoj instanci i Dragaša proglasio krivim.

Za Vrhovni sud je sporno što se Viši sud nije izjasnio na navode odbrane, odnosno uopšte ih u presudi nije ocijenio, čime je prekršeno pravo na odbranu.

Dragašev branilac je, između ostalog, žalbom ukazao na povredu Krivičnog zakonika, jer je glavni pretres održan bez prisustva okrivljenog, a njegovo prisustvo je bilo nužno, budući da se radilo o pretresu na kome su u svojstvu svjedoka saslušani Pejović i Gačevićka, pa nije mogao da im postavlja pitanja, niti da prigovara njihovim iskazima, niti da predlaže nove dokaze, a izostalo je i davanje završne riječi okrivljenog.

Ukazano je i da se presuda nije mogla zasnivati na dopisu Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem se navodi da je na zahtjev tog organa kompanija Facebook dostavila podatke za profil okrivljenog, ali da taj dopis nema pravnu valjanost jer nije pribavljen na zakonit način: po naredbi tužilaštva ili suda ili putem međunarodne pravne pomoći.

Kako se bjelopoljski Viši sud nije izjasnio o navodima žalbe, Vrhovni sud mu je ukazao da ukoliko prihvata razloge prvostepenog suda, nije dovoljno da ih samo potvrdi, već mora u obrazloženju svaki pojedinačno i da razmotri.

Upravo zbog toga će u slučaju protiv Dragaša bjelopoljski Viši sud ponovo odlučivati o tome da li je Dragaš izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, upućivanjem prijetnji Pejoviću i Gačevićkoj na svom Facebook profilu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 446242


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja