exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 578

Preživio eksploziju, pa trčao za napadačem


Preživio eksploziju, pa trčao za napadačem

Automobil nadzornika, šefa smjene u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu, Raša Zindovića u potpunosti je uništen u eksploziji koja se dogodila preksinoć. Vozilo „pasat” bilo je parkirano na parkingu zgrade u Spužu, gdje Zindović živi. Zbog sumnje da je postavio eksploziv na vozilo uhapšen je Danilovgrađanin Lazar Đurović (21). Eksplozivna naprava velike razorne moći aktivirana je, a komandir nije povrijeđen samo pukom srećom. Istražitelji provjeravaju da li je motiv napada posao kojim se bavi Zindović.
Bombaški napad dogodio se oko 2 časa i 30 minuta. Prema nezvaničnim saznanjima, komandir ZIKS-a sa terase je vidio kako mu nepoznata osoba prilazi vozilu, pa je krenuo da vidi o čemu se radi. Napadača je vidio s leđa, ali ga nije prepoznao. U tom momentu aktiviran je eksploziv. Jaka detonacija odjeknula je i u okolnim mjestima. Zindović je pokušao da sustigne bombaša, ali nije uspio. Odmah su obaviješteni policija i tužilac, a od Zindovića je uzeta izjava.

Preliminarni rezultati istrage pokazali su da je na vozilo komandira spuškog zatvora bila postavljena veća količina dinamita. Na njegovom vozilu nastala je velika materijalna šteta, kao i na zgradi ispred koje je „pasat” bio parkiran.

On je vidio „bombaša” i krenuo je da trči za njim. U tom momentu, na svega nekoliko metara od njega, eksplodiralo je vozilo. Zindović nije uspio da sustigne napadača.

Đuroviću se na teret stavlja krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. 

- Prilikom vršenja uviđaja pronađeni su i izuzeti tragovi, predmeti i brisevi koji će biti upućeni u Forenzički centar radi vještačenja.

Preduzetim operativnim mjerama i radnjama službenici OB Danilovgrad su došli do sumnje da je navedeno krivično djelo izvršio L.Đ. Službenici danilovgradske policije su, postupajući na osnovu prethodno pribavljene naredbe sudije za istragu Osnovnog suda u Danilovgradu, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni - saopšteno je iz Uprave policije.

Ovim povodom oglasili su se iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

- Službenici OB Danilovgrad tokom noći 6.11.2018. godine, u 2.30 časova, obavijestili su državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da je u mjestu Stologlav bb, opština Danilovgrad, došlo do aktiviranja eksplozivne naprave na putničkom vozilu marke „pasat”, vlasništvo oštećenog R.Z., službenika ZIKS-a. Nakon događaja državni tužilac je izašao na lice mjesta i sa policijskim službenicima i vještakom za PEH obavio uviđaj. Utvrđeno je da su oštećena još dva putnička vozila koja su se nalazila u blizini, kao i stakla na prozorima stana oštećenog. Sa lica mjesta izuzeti su tragovi, koji će biti predmet odgovarajućih vještačenja - saopšteno je iz tužilaštva.

Ovo je samo jedan u nizu napada na službenike zatvora i njihovu imovinu. U avgustu je komandir I.V. pretučen u podgoričkom naselju Zabjelo. I.V. je tada bio na bolovanju, a napadač je sačekao da izađe iz Doma zdravlja na Pobrežju, gdje je nasrnuo na njega. Komandir je išao ulicom kada je dobio prvi udarac palicom. Pokušao je da pobjegne od napadača, koji je bio uporan i trčao je za njim nastavljajući da ga udara. Komandir je protrčao između obližnjih zgrada, a napadač je trčao za njim. U martu 2016. godine pucano je na komandira Miloja Pekovića, koji je pukom srećom preživio kišu metaka. U tom slučaju se sudilo Moniki Jovanović, koja je optužena da je punila pištolj iz kog su nepoznata lica 25. marta 2016. godine pokušali da ubiju Pekovića.

Viši tužilac Maja Jovanović teretila je Moniku Jovanović da je stavila metke u pištolj iz kojeg je Peković ranjen. Ipak, Viši sud u Podgorici joj je izrekao oslobađajuću presudu.

Nakon nekoliko mjeseci, službenik ZIKS-a D.K. pronađen je sa teškim povredama glave. Njemu je, kako se tada sumnjalo, napadač slomio lobanju.

Sindikat Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija više puta je apelovao na nadležne da pod hitno nešto urade kako bi se povećala bezbjednost službenika zatvora. Međutim, dosad nijesu dobili nikakav odgovor na taj zahtjev. 

Bomba i na Koniku

Iste noći kada i u Spužu, bombaški napad se dogodio i u podgoričkom naselju Konik.

- Iste noći, u naselju Konik, u Podgorici, za sada neidentifikovano lice je aktiviralo ručnu bombu, u dvorištu porodične kuće vlasništvo oštećenog H.T. Dežurni tužilac je izašao na lice mjesta i u prisustvu ekipe za uviđaje Kriminalističke tehnike i vještaka za PEH izvršio uviđaj. Na licu mjesta je konstatovano da je došlo do oštećenja putničkog vozila marke „mercedes”, vlasništvo oštećenog, te stakla na kući. Kriminalistički tehničar izuzeo je tragove sa lica mjesta, koji će biti predmet vještačenja. U oba slučaju tužilac je policiji dao naloge da prikupljaju dokaze u cilju utvrđivanja identiteta izvršilaca i svih činjenica važnih za krivično gonjenje - navedeno je u tužilaštvu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 387610


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja