exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 427

Neradnici budvansku opštinu koštali 5,6 miliona


Neradnici budvansku opštinu koštali 5,6 miliona

Protiv 45 zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima biće pokrenut disciplinski postupak i raskinut ugovor o radu jer duže vrijeme ne dolaze na posao. Taj problem naslijedili smo od stare vlasti, a u ekstremnim primjerima traje od 2005. godine, što je opštinsku kasu koštalo mnogo novca, kazao je potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović.

"Problem smo naslijedili i u ekstremnim primjerima traje od 2005. godine. Opština nema evidenciju o prisustvu na poslu, radimo na njenom formiranju. Najmanje slučajeva nedolazaka na posao je u opštini, a najviše u javnim preduzećima. Odgovornost za organizaciju posla je na sekretarima, šefovima službi i drugim odgovornim licima", kaže Bulatović.

Na pitanje o kolikoj sumi je riječ on odgovara - o nekoliko miliona.

"Ako bismo uzeli aproskimaciju zarada za posljednjih deset godina, opštinu sa javnim preduzećima, nedolazak na posao koštao je do sada najmanje 5.600.000 eura", kaže Bulatović.

Riječ je o zaposlenima koji u prosjeku imaju po sedam godina radnog staža a odsustvo sa posla nijesu opravdali na neki od propisanih načina.

EVIDENCIJA

Bulatović kaže kako je njegov motiv da se bavi neopravdanim izostancima sa posla namjera da uvaži i zaštiti veliki broj uposlenih koji savjesno, odgovorno i stručno obavljaju svoj posao.

Bulatović, koji je na funkciji potpredsjednika opštine od avgusta prošle godine, procjenjuje da taj problem može biti riješen za šest mjeseci.

Opština nema egzaktnu evidenciju o prisustvu na poslu, da ta jedinstvena baza podataka nikad nije postojala. Lokalna uprava radi na njenom formiranju, kao i na unapređivanju informacionog sistema koji bi objedinio podatke sa više radnih mjesta.

"Prema nekim podacima, najmanje slučajeva nedolazaka na posao je u opštini, a najviše u javnim preduzećima. Odgovornost za organizaciju posla je na sekretarima, šefovima službi i drugim odgovornim licima", kaže Bulatović.

OTPREMNINA

On je pozvao zaposlene koji, kako je naveo, iz nekih razloga ne mogu da adekvatno i odgovorno obavljaju svoj posao, iskoriste mogućnost i dobiju otpremninu.

"Neka nađu neki lakši posao i oslobode radno mjesto za one koji žele, mogu i umiju da rade. Ili, neka počnu da rade na primjeren i savjestan način, bez potrebe da se kriju iza uglavnom lažnih bolovanja", naglašava Bulatović.

Prema odluci iza 2017. godine, radnicima može biti isplaćena otpremnina od 10.000 do 20.000 eura u zavisnosti od radnog staža. Za pet do deset godina radnog staža zaposleni dobija 10.000 eura. Za staž od deset do 20 godina predviđen je iznos od 13.000 eura. Od 20 do 30 godina rada, otpremnina iznosi 16.000 eura, a za staž od preko tri decenije 20.000 eura.

Stara vlast izbjegavala je, smatra Bulatović, da sankcioniše nedolazak na posao zato što je ,,bilo uplitanja politike u profesionalni rad“. On se nada da će i ostale opštine koje imaju isti problem početi da ga rješavaju, te pružiti mladim i obrazovanim ljudima mogućnost da rade na profesionalan način.

"Da se napokon prestane sa decenijskom praksom jedan zaposleni četiri glasa“, ocijenio je Bulatović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428702


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja