exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 176

U Crnoj Gori 200.000 pušača


U Crnoj Gori 200.000 pušača

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori su preko 200.000 građana zavisnici od duvana i poslednje istraživanje bilježi povećanje broja pušača za oko četiri odsto. Iz Instituta za javno zdravlje su povodom obilježavanja Nacionalnog dana kontrole duvana 11. novembra poručili građanima da je uticaj duvanskog dima poguban za okolinu.

- U Crnoj Gori je istraživanje, koje je realizovano tokom 2017. godine u odrasloj populaciji starosti od 15 do 64 godine, pokazalo da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji puše, sa 31 odsto, koliko je bilo 2012. godine, na 35,4 procenta. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori do poslednjeg istraživanja evidentiran pad konzumenata duvanskih proizvoda. Navedeno istraživanje pokazalo je da je, 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je 47,6 odsto, ili manje od polovine stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja - ističu iz Instituta.

Podaci pokazuju da je nešto veća rasprostranjenost upotrebe duvanskih proizvoda među muškarciima (36,2 procenta), nego među ženama (34,5 odsto).

- Treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, rasprostranjenost upotrebe duvanskih proizvoda veća za čak jedan odsto, nego među muškarcima iste starosti. Ovo ukazuje da se mijenjaju kulturološke karakteristike odnosa prema konzumiranju cigareta kod žena u crnogorskoj populaciji.

Najveća rasprostranjenost pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, i iznosila je gotovo 45 odsto. Takođe, u ovoj populacionoj grupi je najviše onih koji su ikada u životu koristili duvanske proizvode. Najveći broj pušača dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno. 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 445922


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja