exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dnevne novine
Broj pregleda članka: 543

Purišić: Penzioni sistem se mora braniti, Zarubica: Nastavljamo socijalni dijalog


Purišić: Penzioni sistem se mora braniti, Zarubica: Nastavljamo socijalni dijalog

Kompromisna rješenja u Nacrtu zakona o penzionom i invalidskom osigurnaju (PIO) predstavljaju veliki iskorak u razvoju socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Ipak, na mnoga pitanja još nije dat odgovor i o njima će se raspravljati u narednom periodu.

Povod za održavanje konsultativnog saslušanja bile su najavljene izmjene i dopune Zakona o PIO koje su, u formi nacrta, već duže vrijeme, na javnoj raspravi. Podsjetimo, tokom prethodnog perioda su o izmjenama razgovarali predstavnici Sindikata i predlagač Nacrta, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, a proizvod dijaloga su kompromisna rješenja o kojima su se radna tijela Sindikata pozitivno izjasnila.

Objašnjavajući poslanicima razloge izmjena postojećeg zakona, Purišić je rekao da nova rješenja obezbjeđuju adekvatnije penzije, veću održivost Fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) i veću pravednost penzijskog sistema. Dodatni ciljevi su bili da se spriječi rano napuštanje tržišta rada i na taj način poveća aktivnost stanovništva.

ROTIRAJUĆA FORMULA ZA RAST PENZIJA

Purišić je istakao da je u dijelu adekvatnosti penzija, na radnoj grupi dogovoreno da se sa sadašnje valorizacije penzija pređe na rotirajuću formulu. Na taj način biće zaštićen interes penzionera, jer će se primjenjivati paramatera koji je povoljniji za korisnike penzija.

Premda će ova mjera u nekom skorijem roku donijeti manja povećanja, on je smatra najznačajnijom, jer će se u srednjem i dužem roku osjetiti značajniji rast.

Takođe, sa socijalnim parterima došli su, kako kaže, do kompromisnog rješenja, da se starosna penzija stiče sa 40 godina staža osiguranja i 61 godinom starosti.

UKIDAJU SE POSEBNI USLOVI PENZIONISANJA

Jedna od mjera je bila i da se ukinu svi posebni uslovi penzionisanja.

Međutim, mjera ukidanja posebnih uslova za penziju za roditelje djece sa posebnim potrebama kao i za specifične profesije, poput radnika u rudniku, izazvala je oprečna mišljenja i sa njom se nijesu svi složili.

Tako je predstavnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Aleksa Marojević ovu mjeru ocijenio neprihvatljivim.

"Do sada je bilo rješenje da jedan od roditelja, nakon 20 godina staža stiče pravo na penziju bez obzira na godine života. Predlaže se da se to ukine, a to je za nas neprihvatljivo. Radi se o roditeljima kojima je jedna godina života teža nego nekima cijeli ljudski vijek. Najave da će se to pitanje Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti nije dobro rješenje. Penzija je penzija, a socijalno davanje je nešto što danas mogu imati, a sjutra ne. Ti roditelji zaslužuju poseban tretman", predočio je Marojević.

Ovaj stav predstavnika USSCG izazvao je varnice među socijalnim partnerima, te je komentarišući njegovo izlaganje, Purišić naglasio da sada ispada da je Marojeviću dosta toga neprihvatljivo, a da je su u socijalnom dijalogu već došli do kompromisnog rješenja.

"Ne može biti malo prihvatljivo, malo neprihvatljivo. Mi smo u dijalogu razgovarali i došli smo do nečega što je zdravi kompromis. Ako važe svi elementi tog kompromisa imamo dogovor. Ako ne, nemamo dogovor", naglasio je Purišić.

Ipak, Zarubica je "spustio loptu", objasnivši da je riječ o nesporazumu.

"Ako ste mislili na četiri osnovna zahtjeva, mi smo kazali da smo kompromis oko njih postigli, a da su naši organi taj paket prihvatili. Ipak, sjutra nastavljamo dijalog o ovim i ostalim, a ne manje bitnim pitanjima", istakao je Zarubica.

Pitanje ugroženosti roditelja djece sa posebnim potrebama, pokrenuli su i članovi Odbora Boris Mugoša i Halil Duković. Ovakvih roditelja, kako je saopšteno, je 388, što je mali broj korisnika da bi mogao opteretiti budžet i ugroziti održivost Fonda PIO.

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalnog staranja Jovo Pajović istakao je da su posebni uslovi do sada pokazali negativne posljedice po penzioni fond.

"Osnovno pravilo ovog zakona je da svi ostvaruju pravo na penziju pod istim uslovima i svi treba da idu penziju sa istom starosnom granicom. Rizici penzijskog osiguranja su starost, invalidnost, smrt i tjelesno oštećenje i samo po osnovu tih principa ostvaruje se pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje. Rizici socijalne zaštite ne rješavaju se u penzionom sistemu", naglasio je on.

ONO ŠTO NIJESU RIZICI NE TREBA DA BUDE TEMA

Ministar Purišić se složio da postojeći broj roditelja djece sa smetnjama u razvoju ne može ugroziti penzioni sistem, ali da ta tema "ne pripada ovoj priči".

"Razmišljamo da ovo premjestimo na drugo mjesto, npr. u okviru Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Imamo dvije godine, konsultovaćemo se o tome šta je najbolje rješenje", kazao je Purišić i poručio da se penzioni sistem mora braniti, te da ono što nijesu rizici ne treba da bude tema.

Profesorica na Pravnom fakultetu doc. dr Vesna Simović-Zvicer zamolila je poslanike da tokom skupštinske rasprave ne mijenjaju tekst Nacrta zakona i da ga na taj način ne pokvare.

"Pitanje roditelja djece sa smetnjama u razvoju je pogrešno tretirano. To nije predmet Zakona o PIO, zato što govorimo o starosti kao uslovu za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Da li treba obezbijediti posebnu zaštitu roditeljima sa djecom koja imaju smetnje u razvoju, da ali kroz koje zakone? Ne kroz ovaj", kazala je Simović-Zvicer.

Ona je dodala da je rasprava o ovom Nacrtu zakona pokazala da je Crna Gora lider u socijalnom dijalogu i da druge države od nje treba da uče.

Pored problema ukidanja posebnih uslova za penziju, učesnici dijaloga su problematizovali i definisanje iznosa minimalne penzije, kao i uslove za radnike kojima nijesu uplaćeni porezi i doprinosi.

Na kraju, predsjednik Odbora Suad Numanović istakao je da Odbor podržava najavljeni nastavak socijalnog dijaloga na tripartitnoj osnovi. Takođe, konstatovao je da će predlozi zaključaka, sa ove sjednice Odbora, biti naknadno formulisani i usvojeni na njegovoj prvoj narednoj sjednici.

Poslodavci zadovoljni

Predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović, kazala je da su u ovoj organizaciji zadovoljni tokom socijalnog djaloga, te da su njihove primjedbe usvojene.

"Primjedba se odnosi na usaglašavanje ovog zakona sa normama Zakona o radu. Takođe, sa jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, a sa druge strane potrebu poslodavaca da zapošljavaju mlađu radnu snagu, a ne da po sili zakona drži starije zaposlene radnike. Glavna naša primjedba je kroz uspješan socijalni dijalog uzeta u razmatranje. Ovaj Nacrt zakona je zaista rezultat i napredak u dijaloga u našem društvu", predočila je Vuksanović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 388017


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja