exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 343

U Studentskom parlamentu samo četiri žene - "muškarci monopolizovali proces kandidovanja"


U Studentskom parlamentu samo četiri žene - "muškarci monopolizovali proces kandidovanja"

U novi saziv Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, krovne studentske organizacije državnog univerziteta, za naredne dvije godine, početkom ove nedelje izabrano je 24 predstavnika. Od ukupnog broja izabranih predstavnika u Parlamentu samo su četiri studentkinje.

Sa druge strane, prema podacima Monstata od 20 250 studenata na Univerzitetu Crne Gore ima 11 168 žena i 9 082 muškarca, pa je ova neuravnoteženost u zastupljenosti u Studentskom parlamentu izazvala reakcije javnosti.

Prema mišljenju Mire Popović, saradnice na programima u Centru za građansko obrazovanje odnos muškaraca i žena na UCG ukazuje da bi u Studentskom parlamentu moralo biti najmanje 50 odsto studentkinja.

Ovo ukazuje da su korijeni neravnomjerne zastupljenosti žena na pozicijama koje nose neku mogućnost uticaja na odluke duboki i sve nas to treba da brine,  a posebno što ne postoji ni u studentskoj populaciji dovoljno razvijena svijest o ovom problemu. Na ovaj način, umjesto da bude iskorak kad je riječ o zagovaranju za moderni koncept ljudskih prava, Studentski parlament samo predstavlja odraz onog sto vidimo na primjer u partijskim strukturama“, pojašnjava Popović.

Za predsjednika Studentskog parlamenta za mandatni period od 2018. do 2020. godine izabran je Danilo Jelovac, student Građevinskog fakulteta. Takođe, i na svim ostalim mjestima donosioca odluka su pripadnici muškog pola.

dgn

Izabrani predstavnici studenata, foto: UCG

Ipak, podsjećamo da je na čelu prošlog saziva Studentskog parlamenta bila žena.

Dosadašnja predsjednica Studentskog parlamenta Sara Adrianna Serhatlić za FOS kaže da su izbori za studentske predstavnike na univerzitetskim jedinicama transparentni, te da pravo na kandidaturu imaju jednako studenti i studentkinje.

„Zabrinjava činjenica da je mali broj studentkinja koje uopšte uzmu učešće na izborima. Preporuka Evropske studentske unije, čiji smo punopravni član od maja 2016. godine, je da broj studentkinja u Studentskom parlamentu UCG bude veći, ali nijedna promjena se ne može dostići preko noći već postepeno. Od jednog do drugog izbornog ciklusa primjećujemo veću zastupljenost studentkinja“, kaže Sara.

Mala zastupljenost studentkinja u krovnim studentskim organizacijama, kakva je i Studentski parlament Univerziteta Crne Gore je, prema njenom mišljenju, “trend” koji je zastupljen u svim zemljama jugoistočne Evrope.

dgng

Serhatlić, foto: Privatna arhiva

„Uvijek sam tokom mog predsjedničkog mandata apelovala i pozivala studentkinje na aktivnost, involviranje u projekte Studentskog parlamenta UCG, a drago mi je da sada imam priliku da podijelim lijepa iskustva koja sam stekla tokom svog angažmana“, dodaje sagovornica FOS-a.

Studentkinje daleko posvećenije i vrednije

Mira Popović iz CGO-a ocjenjuje da ovi podaci zahtijevaju temeljniju analizu, te da zaposlenima u civilnom sektoru koji su u komunikaciji sa studentima ništa ne ukazuje da su studentkinje manje angažovane od studenata.

„Generalno, mi možemo govoriti o ukupno skromnom okviru studentskog aktivizma ali ne i da je vidljivo odsustvo žena u odnosu na muškarce kad je riječ o pokretanju ili sprovođenju određenih inicijativa na UCG. Naprotiv, imamo aktivne studentske organizacije u kojima su studentkinje te koje su daleko posvećenije i vrijednije. Izgleda da do „filtera“ dolazi kako se treba penjati stepenicama koje donose neku moć. Da li je u pitanju još uvijek uticaj određenih tradicionalnih elemenata ili čak partijskih, teško je bez emprijskih podataka sa sigurnošću tvrditi ali je nesporno da su muškarci monopolizovali proces kandidovanja i sa državnog nivoa takvu praksu prenijeli na sva niža tijela“, dodaje Popović.

dgnc

Popović, foto: CGO

Sara, kao prva studentkinja koje je bila predsjednica krovne organizacije studenata državnog univerziteta, ohrabruje studentkinje da se uključe u rad Studentskog parlamenta UCG jer vjeruje da bi time dale značajan doprinos projektima, radu i idejama.

Dodaje da nedovoljno učešće žena nije samo problem studentskog aktivizma, već i u ostalih oblasti života, „što nam govori da treba konstantno raditi na povećanju zastupljenosti pripradnica ljepšeg pola u svim sferama i procesima“.

Studentski aktivizam hronično nerazvijen

Sagovornice FOS-a saglasne su u ocjeni da je za mlade ljude, kao nosioce razvoja budućnosti svoje zemlje, veoma značajno da budu društveno aktivni tokom studija.

 „Svaki aktivizam, a naročito studentski, doprinosi razvoju ličnosti koja kritički i samostalno promišlja.  Kod nas je studentski aktivizam hronično nerazvijen, a nema ni kvalitetnog obrazovanja bez tog segmenta. Tu su jako bitni i sami profesori koji moraju biti ličnosti od integriteta, sa jakim profesionalnim referencama i širinom da prihvate i njeguju različitosti na fakultetima a da insistiraju na argumentovanoj raspravi i kritičkom mišljenju. Na žalost, na UCG je veliki deficit upravo ovakvih profesora i to jeste ograničavajući faktor“, navodi Popović.

Govoreći o uključenosti u društvene aktivnosti, Sara Arianna Serhatlić kaže da je sigurna da ih je moguće uskladiti sa svim obavezama, u šta se uvjerila i iz sopstvenog iskustva.

„Moj angažman u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore trajao je punih pet godina, što znači da se odvijao tokom osnovnih, specijalističkih i magistarskih studija. Duboko sam uvjerena da sam stekla nova iskustva i znanja, koja su potpuno van oblasti moje struke, te da sam time doprinijela svojoj svestranosti. Saradnja sa studentima sa različitih fakulteta u Crnoj Gori, saradnja sa studentima iz regiona i Evrope značajno mi je pomogla u razvoju kreativnosti, ideja, organizacionih sposobnosti, ali i doprinijela mom znanju engleskog jezika, koji je na svim studentskim događajima van granica naše zemlje bio radni jezik“, zaključuje naša sagovornica.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427795


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja