avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: kodex.me
Broj pregleda članka: 152

CGO: Od ubistva Duška Jovanovića zabilježeno 85 napada na novinare


CGO: Od ubistva Duška Jovanovića zabilježeno 85 napada na novinare

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 27.maja, kada će se navršiti 15 godina od ubistva Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan”, izražava zabrinutost što ovaj gnusni zločin još uvijek nije u cjelosti rasvijetljen, saopštio je Damir Nikočević, koordinator za razvoj u ovoj nevladinoj organizaciji.

Od ubistva Duška Jovanovića do danas, zabilježeno je prema riječima Nikočevića, 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu je većina tih slučajeva ostala nerasvijetljena ili bez adekvatnog pravosudnog ishoda što kako dodaje, predstavlja ozbiljno ograničenje za slobodu medija i rad novinara u Crnoj Gori. 

"Na žalost, nadležne institucije koje su dužne da štite slobodu medija i procesuiraju svako ugrožavanje ili pokušaj ugrožavanja rada novinara ovim su pokazale da im to nije u fokusu rada. Novinari su i dalje žive pokretne mete, i to se konstatuje u svim relevantnim međunarodnim izvještajima za Crnu Goru.

Bez obzira na različitost stavova, Crna Gora mora da bude mjesto u kojem će pluralizam mišljenja biti njeno bogatstvo, a ne razlog za fizički napad. Članom 47 Ustava Crne Gore zagarantovana je sloboda izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način", kaže Nikočević.

Ističe da je posebna odgovornost na najvišim državnim zvaničnicima da svojom retorikom ne doprinose klimi netrpeljivosti prema medijima koji kritički izvještavaju o njihom radu, odnosno da iskoriste svoj autoritet i nadležnosti da preveniraju napade na novinare.

"Takođe, oni prije svih drugih treba da insistiraju da nadležni organi ove slučajeve tretiraju kao prioritet i da ih efikasno procesuiraju.

Prošlogodišni gnusni napad na novinarku Oliveru Lakić predstavlja jednu od posljedica klime nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori. Nedopustivo je da ni nakon 15 godina ne znamo ko je naredio ubistvo Duška Jovanovića, ko je sve i na koji način u tom zločinu učestvovao, kao i da nema odgovornosti za nedjelotvorno sprovođenje istrage u ovom slučaju. Ovo direktno utiče i na trajući problem bezbjednosti novinara čija je profesija dovedena do ruba opstanka.

Nema funkcionalne vladavine prava bez razrješavanja slučaja napada na novinare. Snaga države se demonstrira profesionalnim djelovanjem institucija koje moraju biti strah za one koji misle da nasiljem mogu biti veći od zakona i države, a ne obrnutno", poručio je Nikočević.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 575126


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja