avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 576

Štrajk u Policijskoj akademiji, nastavnici traže ostavku direktora Šaranovića


Štrajk u Policijskoj akademiji, nastavnici traže ostavku direktora Šaranovića

Nastavnici zaposleni u JU „Policijska Akademija“ iz Danilovgrada, u skladu sa odredbama čl. 12 i 13 Zakona o štrajku 22. marta godine su donijeli odluku o stupanju u jednosatni štrajk upozorenja, počev od 25. marta u 14 časova, svakodnevno tokom radnih dana, mirnim okupljanjem štrajkača na platou ispred upravne zgrade Akademije, bez ometanja procesa rada, do konačnog ispunjenja zahtjeva.

Štrajkački odbor čine: mr Radovan Popović, doc. dr Damir Zejnilović i mr Svetomir Knežević, predsjednik štrajkačkog odbora. U štrajk upozorenja stupaju nastavnici u JU “Policijske Akademije“: Žarko Mrdović, Željka Vujašković, Radivoje Sokić, Svetomir Knežević, Damir Zejnilović, Radovan Popović, Ljubiša Koković, Miodrag Jovović, Boško Ilić, Zoran Ćetković, Snežana Kadović, koji svojim potpisom na kraju odluke daju pristanak za stupanje u štrajk upozorenja.

Zahtjev štrajkača jeste smjena direktora Bobana Šaranovića.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"U štrajk upozorenja stupamo kako bi upoznali javnost sa nizom nezakonitih radnji i zloupotrebama položaja direktora Policijske akademije gdina Bobana Šaranovića. Dio ove priče smo već plasirali kroz medije, no u međuvremenu je sve eshaliralo do te mjere da smo morali aktivirati štrajk upozorenja.

O ovim zloupotrebama smo dva puta obavijestili premijera gdina Duška Markovića, dva puta ministra Prosvjete gdina Damira Šehovića, dva puta članove Upravnog odbora i danilovgradsku lokalnu samoupravu.

Pet mjeseci nismo dobili nikakav odgovor. Uz poštovanje drugih obaveza koje navedene institucije imaju, svakodnevnu torturu, manipulacije, diskriminaciju, zloupotrebe i apsolutizam jednog čovjeka više ne možemo i ne želimo da trpimo. Prosto smo primorani da stupimo u štrajk upozorenja kako bi upoznali javnost sa situacijom na Akademiji i podstakli institucije sistema, kojima i dalje bezuslovno vjerujemo, da nađu rešenje za alarmantnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Ističemo da sve ovo radimo iz najboljih namjera, bez ikakvog ličnog, političkog ili bilo kakvog drugog interesa, sem interesa da sačuvamo kredibilitet ove institucije.

Podsjećamo javnost da je sve počelo pokretanjem Inicijative za preispitivanje zakonitosti i načina donošenja novog Statuta Policijske akademije koji je donešen na nezakonit način, a kojim je omogućeno direktoru Policijske akademije da donosi pravila o radu na Policijskoj akademiji bez bilo kakvog učešća Upravnog odbora.

Direktor zanemaruje ulogu Nastavničkog vijeća, Sindikata i rad Radnih grupa koje je sam formirao. Kod donošenja Statuta i Akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije o istima obavijestio Sindikat  i zaposlene iako je na to bio obavezan u skladu sa članom 58 Statuta. Takođe, primjetno je značajno opadanje organizovanja stručnih i specijalističkih kurseva, iz razloga što nije potpisan ugovor sa MUP-om za 2019. godinu.

Na sjednici Upravnog odbora usvojen je i Predlog Akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Akademiji kojim se predviđa 90 radnih mjesta. U konačnoj verziji ovog Akta predviđena su 92 radna mjesta, a ta verzija nije data članovima Upravnog odbora na usvajanje.

Takođe, Predlog kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za JU VSŠ Policijska akademija objavljen je na sajtu Vlade, bez znanja i potpisa predsjednika Sindikata PA.

Poslije upućenih inicijativa institucijama sistema koje je potpisao predsjednik Sindikata i Zahtjeva za razrješenje Direktora koji je potpisalo 12 stalno zaposlenih nastavnika, 16.11.2018. godine (nedjelja), po naređenju Direktora Policijske akademije pod pritiskom su se prikupljali potpisi članova, od kuće do kuće, za Inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice, na kojoj je protivzakonito smijenjen predsjednik Sindikata.

Poslije navedenih dešavanja bili smo prinuđeni da najavimo štrajk upozorenja, do kojeg nije došlo zbog toga što je šest članova Upravnog odbora najavilo da će se održati sjednica povodom našeg zahtjeva. Međutim, do sjednice nije došlo.

U vrijeme raspusta, 15.01.2019. god. putem službenog mejla zakazana je  sjednica Nastavničkog vijeća sa inicijativom za smjenu dva člana upravnog odbora iz reda zaposlenih, koji su ranije potpisali inicijativu za smjenu Direktora. Obavještenje smo dobili u 14:00 h za sjednicu koja je trebala da se održi u 15:30 h.

Sjednici od 19 članova nije prisustvovalo 12 nastavnika. Na sjednici, za koju sumnjamo da je uopšte i održana, nelegalno su smijenjeni legalno izabrani predstavnici zaposlenih u Upravnom odboru a novoizabrani »predstavnici« zaposlenih su dva nastavnika od tri koji ga podržavaju. Pored svog insistiranja, do danas nismo dobili Zapisnik sa sjednice.

U međuvremenu, 30.01.2019. održana je sjednica Upravnog odbora, iako “stari” članovi, predstavnici zaposlenih nijesu dobili nikakvu odluku niti rješenje o razrješenju, ali ni poziv za sjednicu. Šta se na sjednici Upravnog odbora dešavalo ne znamo, jer nam Direktor uporno uskraćuje bilo kakve informacije vezane za rad i funkcionisanje Akademije.

Direktor je sačinio novu Sistematizaciju radnih mjesta  tvrdeći da niko neće ostati bez posla, trpiti sankcije niti će ikome biti smanjena plata. Uprkos tome, službenike i nastavnike aneksima ugovora raspoređuje na radna mjesta sa značajno manjim koeficijentima, a očigledna je i  namjera da se oslabi rad Nastavničkog vijeća. Pitamo se ko je sljedeći!?

Vrhunac svega je sjednica Nastavničkog vijeća održana 21.03.2019. na kojoj je Direktor insistirao da potpisima usvojimo zapisnik sa tekuće sjednice, iako smo na istoj usvojili zapisnik sa sjednice iz decembra većinom glasova. Očigledna je namjera da se manipulacijom dođe do verifikacije sjednice na kojoj su smijenjeni članovi Upravnog odbora bez kvoruma. -To potvrđuje i činjenica da je poslije odbijanja nastavnika da potpišu bjanko zapisnik, demonstrativno napustio sjednicu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 572987


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja