exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 152

Protest studenata u Nikšiću: ''Dosta je bilo intelektualne prostitucije''


Protest studenata u Nikšiću:

Grupa oko 100 studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću održala je mirni protest ispred zgrade te visokoškolske ustanove i pozvala na depolitizaciju Univerziteta Crne Gore.

Studenti su uz zvižduke pištaljki i skandiranje ”Mi smo država” i ”Oduprimo se” iskazali i nezadovoljstvo što ih je policija “spriječila da iznajmljenim kombijem, čiji su prevoz platili od svog novca” prisustvuje skupu Studentske inicijative u Podgorici, koji je održan prije tri dana.

Student Filozofskog fakulteta, Alen Hadžović, poručio je da je u Crnoj Gori ugrožena kritička misao, a napadnuto elementarno pravo na slobodu govora.

“Događaj, kada je spriječen naš odlazak, koji je i povod današnjeg okupljanja, govori dovoljno i predstavlja brutalan napad na slobodu, ne samo onih studenata koji su bili u autobusu, već i ostalih kojima je stalo da se napokon čuje i njihov glas”, rekao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, takva “demonstracija vladavine sile, pokušaj je atentata na kritičko mišljenje, kao i otvoreni napad na studente koji žele da izraze svoje nezadovoljstvo”. 

„Sabotaža kritičke misli ukazuje nam i na strah onih na koje je strijela istine odpeta. Gnijezdo kritike je Univerzitet, makar bi to trebalo da bude. Studije, koje bi trebalo da vode ka oslobađanju uma kroz obrazovanje, danas nas vode ka ropstvu i poslušnosti”, rekao je Hadžović.

On je pitao nadležne da li misle da su uplašili studente i poručio da su zabranom probudili još veći prkos i revolt, te da ih ”ništa neće spriječiti da dođu do ideala svih idela, a to je sloboda”.

”Mi, koji smo ovdje danas, pokazujemo da kritička svijest nije ugašena i da je student i dalje svjestan sebe i zahtijeva suštinske promjene. Tražimo da se u kontinuitetu nastavi održavati javni čas na kojem će se razgovarati o stvarnim studentskim problemima koji sežu mnogo dalje od onih očiglednih, na koje nas Studentski parlament stalno vraća, a koje niko nije voljan da riješi”, naveo je Hadžović. 

On je pozvao odgovorne na Univerzitetu da preuzmu moralnu i profesionalnu odgovornost za funkciju koju obavljaju i da, ”napokon, zajedno sa studentima, vrate Univerzitetu mjesto koje mu pripada, ponovo ga uspostavljajući onakvog kakav bi trebao biti”. 

Studentkinja Aleksandra Brajović ukazala je da Rektorat, Dekanat, profesori, studenti, moraju biti politički aktivni ili svjesni, ali da to ne smije biti jedini i najveći kvalitet nadležnim na Univerzitetu.

„Vraćeni smo sa našeg puta ka prvoj pravoj studentskoj skupštini u Podgorici. Policija je rekla da je vozilo tehnički neispravno i da se naprijed njime ne može, ali nazad može. Vozilo je taman kao i naš obrazovni sistem, može nazad, ne može naprijed“, rekla je Brajović.

U ime Studenstske inicijative, Aleksandar Vukmirović, rekao je da studenti znaju šta im se sprema, ali da su spremni da izdrže.

”Jedine metode za koje znaju je zastrašivanje, ucjenjivanje i targetiranje određenih članova Studentske inicijative, a ja im mogu slobodno poručiti, u ime tih članova koje besomučno i sramno napadaju danima, da se neće pomjeriti od svojih pozicija ni za metar. Oni mogu ići sa nama samo naprijed”, rekao je Vukmirović.

On je kazao da ne žele da žive u društvu gdje je poslije lične karte najbitniji dokument članska knjižica, gdje se država poistovjećuje sa partijom i gdje odlaze najbolji, a ostaju najlojalniji. 

U ime okupljenih studenata Filološkog fakulteta, Milovan Marković, rekao je da su se spontano odlučili da iskažu nezadovoljstvo ispred zgrade fakulteta u Nikšiću i da pozovu nadležne na depolitizaciju Univerziteta.

„Naše okupljanje je produkt dugogodišnjeg nezadovoljstva, jer Univerzitet ne funkcioniše. Imamo par ljudi kojima je dobro, a niko se ne bori za prava studenata“, rekao je Marković i dodao da će o daljim potezima odlučiti u dogovoru sa kolegama iz Podgorice. 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 451546


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja