exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 355

U Crnoj Gori prošle godine od tumora oboljela 24 mališana


U Crnoj Gori prošle godine od tumora oboljela 24 mališana

U našoj zemlji godišnje od kancera oboli u prosjeku oko 20 mališana, a tokom 2018. bilo je 24 novodijagnostikovanih, priča za Radio Jadran direktorica Udruženja roditelja djece obojlele od karneca “Fenix“, Dijana Stojanović.

Međunarodni dan djece oboljele od kancera - 15. februar obilježen je 6. put u Crnoj Gori, a inicijatorisu članovi udruženja Fenix, čija je potpredsjednica Novljanka, Anđela Murišić.

“Najčešći oblik dječijeg maligniteta je leukemija, zastupljena sa nekih 70 odsto, zatim tumori mozga, limfomi i tumori centralnog nervnog sistema, pa solidni tumori poput neuroblastoma”, navodi Stanojević.

Kada je riječ o liječenju, u odnosu na period prije 40-ak godina, kada je procenat izlečenja leukemije bio samo 10-20 odsto, situacija se znatno popravila zahvaljujući novim dijagnostičkim metodama i tehnologiji, pa se broj popeo na preko 80 odsto.

Udruženje Fenix postoji od 2013. godine, a ovaj dan ujedno je i rođendan Fenixa. Prije 4 godine uvršten je i u zvanični kalendar Instituta za javno zdravlje.

Iz Fenixa su organizovali okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, doktori, anesteziolozi, hematolozi i patolozi, kao i predstanvik Udruženja pedijatara Crne Gore.

“Glavna tema okupljanja bila je primjena bezbolnih dijagnostičkih procedura. To znači da se dijagnostičke procedure poput mielograma – aspiracija koštane srži, koji se do sada radio bez anestezije, ubuduće mora biti bezbolna za djecu. Ona ne smiju da trpe bol, već da te procedure treba raditi pod anestezijom, kao i u ostalim razvijenim zemljama”, objašnjava ona.

Na okruglom stolu bilo je riječi o dječijem malignitetu, o postupcima oboljelih u Crnoj Gori, načinima saradnje pedijatara sa daljim instancama nakon dijagnoze, kao i o načinima ranog otkrivanja maligniteta kod djece.

Teško je otkriti kancer kod djece, kaže naša sagovornica. Znaci se javljaju kada bolest već počne.Treba raditi što više na ranom otkrivanju kancera, jer onda djeca imaju više šanse za izliječenje.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428707


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja