exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 794

Svaki četvrti građanin neće dočekati penziju


Svaki četvrti građanin neće dočekati penziju

Ukoliko državni organi ne prihvate zahtjeve sindikata u vezi sa izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Sindikat javne uprave i pravosuđa će organizovati generalni štrajk. To je saopšteno na konferenciji za medije na kojoj su predstavnici Sindikata ZIKS-a i Strukovnog sindikata vatrogasaca najavili protest i šetnju u Podgorici za 21. avgust. Na konferenciji se moglo čuti da se planiranim izmjenama zakona nipodaštava benificirani radni staž zaposlenih u službama bezbjednosti i zaštite, te da mnogi građani neće stići da skoriste pravo na penziju.

Planirane izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju su katastrofalne, tvrde predstavnici sindikata ZIKS-a i vatrogasaca.

"Da se radi do 65 godina starosti i 40 godina staža, uslovno oboje. Dakle, oba uslova da se usvoje, ako hoće neko sjutra u penziju", kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

"Da li će naše službe da zaštite građane i im služe u poznim godinama? Da li će ove službe biti efikasne sa kadrom koji je star i bolestan?", pitao je predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a.

Ovo su samo neka od mnoštva pitanja koja otvaraju izmjene pomenutog zakona. Na konferenciji za medije je konstatovano da se izmjenama obesmišljava benificirani radni staž.

"Iako napunite 40 godina staža nećete moći u penziju. To produžava radni vijek velikom broju zaposlenih u službama vojske, policije, zavoda i službama zaštite", kazao je predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a, Predrag Spasojević.

Spasojević smatra da svaki četvrti građanin neće dočekati potrebne godine za odlazak u penziju ukoliko se usvoji nacrt zakona koji je, podsjetimo, već prošao radne grupe.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca, Ratko Pejović, rekao je da su u saradnji sa kolegama iz ZIKS-a pripremili protest.

“Sindikalne centrale su u zimskom snu, mi taj lukzus ne smijemo da dozvolimo i nadamo se da će nam protest pomoži da riješimo samo neke od problema”, kazao je.

No, ako do početka septembra ne bude odgovora na njihove zahtjeve, slijedi generalni štrajk.

"Ako ne dođe do nekih pomaka u socijalnom dijalogu da ćemo mi kao sindikat u upravi i pravosuđa organizovati generalni štrajk u državi, pa makar to bio prvi polučasovni ali ćemo ići u organizaciju toga. Definitivno, nažalost, naš poslodavac je država a ona nas ne čuje i ne vidi dok se ne podignemo i ne uspravimo", kazao je predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a, Predrag Spasojević.

Sindikalci očekuju da će im se 21. avgusta pridružiti zaposleni iz svih bezbjednosnih službi, te da će ubrzo nakon protesta sjesti za sto sa nadležnima kako bi što prije došlo do promjena u nacrtu zakona.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 395742


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja