avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: AntenaM
Broj pregleda članka: 668

Husein-pašina džamija u Pljevljima obilježava 450 godina postojanja (VIDEO)


Husein-pašina džamija u Pljevljima obilježava 450 godina postojanja (VIDEO)

Husein-pašina džamija u Pljevljima, jedan od najljepših objekata islamske kulture na ovim prostorima, ove godine obilježava 450 godina postojanja.

Davne hiljadu petsto i neke, visoki službenik Otomanskog carstva Husein-paša Boljanjić, kao dug zavičaju odlučio je da izgradi džamiju.

Gradnja je završena 1569. i do danas, sa svojim minaretom koji spada među najviše na Balkanu, ostala jedan od prepoznatljivih simbola grada. Obilježavanje jubileja planirano je za jun mjesec i u pljevaljskom odboru Islamske zajednice uveliko teku pripreme.

''Proslava je velika obaveza odbora Islamske zajednice. Moram istaći da ne bismo mogli da propratimo organizaciju da nije bilo pomoći predsjednika opštine, Mešihata Islamske zajednice na čelu sa reisom, kao i drugih pojedinaca koji su pomogli oko organizacije'' - kazao je Muriz Muslić, predsjednik pljevaljskog odbora Islamske zajednice.

U okviru proslave značajnog jubileja, kako je naglasio, biće organizovan naučni skup na kojem će o džamiji i Huseinpaši Boljanjiću govoriti dvadesetak eminentnih istoričara. Takođe, planirano je veče ilahija i kasida, kao i izložba posvećena rukopisnom Kuranu iz 16. vijeka, jednom od najljepših djela islamske kaligrafije.

Prema riječima glavnog imama Husein pašine džamije Samira ef. Kadribašića, i za grad Pljevlja može se reći da proslavlja 450 godina svog postojanja, jer džamija je bila jedan od prvih objekata koji je tu izgrađen.

''To je jedno od onih zdanja od kojih je počeo dalji razvoj grada, a koje je bilo i ostalo reprezent Pljevalja u regionu i šire'' - kazao je imam Kadribašić.

Od 1961. džamija je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu naše zemlje. Urađeni su veoma zahtjevni radovi na njenoj sanaciji, a izgradnjom zida oko dvorišta vraćen joj je autentičan izgled.

''Džamija je danas zadržala funkciju koju je imala i prije 450 godina, a to je funkcija reprezenta ne samo islamske kulture, već i onoga sa čim Pljevlja i Crna Gora mogu da se ponose: jedinstva, međusobne ljubavi i saosjećanja. Džamija danas najviše služi u svrhu vjerskih obreda. Međutim, sa ovim jubilejom pokušaćemo da pošaljemo poruku da džamija nije samo izgrađena za tu namjenu, te da je ona u stvari centar zbivanja, ne samo u islamskoj zajednici, već možemo reći i u gradu. To je objekat kojim počinje svakodnevni život muslimana i završava se jedan dnevni ciklus'' - naglasio je imam Kadribašić.

Husein-pašina džamija podignuta je po planovima neimara Hajrudina koji je gradio i čuveni mostarski Stari most.

''Husein pašina džamija jedina je tog tipa i stila izgradnje na ovom prostoru. Građena je kao reprezentativni objekat islamske arhitekture tog vremena. Džamija koja je sama po sebi monumentalna i predstavlja objekat koji bi trebalo da služiti kao centralni vjerski objekat ne samo u gradu, već i u ovom regionu sjeverne Crne Gore imala je za cilj da označi početak razvoja jednog grada'' - napomenuo je imam Kadribašić.

Husein-pašina džamija je kvadratne osnove. Iznad ulaza je trijem koji drže četiri mermerna stuba i natkriven je sa tri velike kupole.

Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, a kupola je bogato dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima, a izdvajaju se i četiri bogato ukrašene polukupole u uglovima. Džamija je sačuvana u gotovo izvornom obliku.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 540934


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja