exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 373

Preko kriznog poreza građanima uzeli 60 miliona


Preko kriznog poreza građanima uzeli 60 miliona

Vlada Crne Gore je od uvođenja kriznog poreza od građana čija je zarada preko 510 eura neto, odnosno bez poreza i doprinosa, naplatila 60,1 milion eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Krizni porez je uveden 2013. godine i često se govorilo o njegovom privremenom karakteru, kao i brzom ukidanju. Ipak, to se još nije desilo i neće, kako sada stvari stoje, do 31. decembra 2019.godine.

Bivši premijer, a sada predsjednik države Milo Đukanović je u decembru 2015. najavio da će "krizni porez na zarade biti potpuno ukinut krajem 2016., iako ima predloga da se on odmah ukine. To obećanje nije ispunio. Sličnu najavu smo imali i od bivšeg ministra finansija Radoja Žugić ai to 2014. godine.

U finansijskom resoru pojašnjavaju da se krizni porez primjenjuje samo za plate koje su jednake ili veće od prosječne zarade u 2017. godini, odnosno 765 eura bruto (sa porezima i doprinosima), odnosno 510 eura neto. Za plate do iznosa prosječne zarade krizni porez se ne naplaćuje, već samo osnovni koji iznosi devet odsto.

- Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica propisano je da stopa poreza na dohodak iznosi devet odsto od poreske osnovice, dok na lična primanja koja su iznad iznosa prosječne mjesečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini u Crnoj Gori, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, stopa poreza na dohodak iznosi 11 procenata, na iznos primanja iznad prosječne zarade kažu u ministarstvu, dodajući da će se uvećana stopa poreza, odnosno preko devet odsto primjenjivati do 31. decembra 2019. godine.I z resora ministra Darka Radunovića kažu da se sredstva naplaćena od kriznog poreza tretiraju kao prihodi budžeta i samim time se koriste za potrebe države i njenih građana.

Dok Vlada i dalje nastavlja da naplaćuje krizni porez od građana, njen prvi čovjek Duško Marković je u junu ove godine izrazio zadovoljstvo objavljenim zvaničnim rezultatima o stopi rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018. od 4,5 odsto i poručio da tako dobar rezultat, treći u Evropi, predstavlja i obavezu za Vladu da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje zakonitih odluka i na odgovornu realizaciju ekonomskih politika. Sudeći prema podacima Zavoda za statistiku, trend ekonomskog procvata u našoj državi je nastavljen i u drugom kvartalu tekuće godine pa je BDP iznosio 4,9 odsto.

- Bruto domaći proizvod Crne Gore u drugom kvartalu 2018. godine iznosio je 1,078 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 992,6 miliona eura. Realna stopa rasta BDP-a u drugom kvartalu 2018. godine iznosila je 4,9 odsto saopšteno je iz Zavoda. Ipak, nakon ovih ohrabrujućih prognoza iz Vlade nijesu najavili ukidanje kriznog poreza, kao ni drugih nameta na građane.

Samo u ovoj godini zahvaljujući odlukama Vlade i Skupštine imamo povećanje PDV-asa 19 na 21 odsto. Takođe, rasle su i cijene goriva, kao i akcize na gazirane sokove. Povećane su bile i akcize na cigarete, koje su smanjene nakon što je nelegalno tržište preplavilo državu.P rimjenom mjera fiskalne konsolidacije, viša stopa PDV-a povećana je sa 19 na 21 odsto, ali za osnovne životne namirnice i dalje važi niža stopa od sedam odsto.

Oporezivanje dohotna fizičiih lica uređeno je Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čija su osnovna rješenja u primjeni od sredine 2002. godine. Od 1. januara 2007. je uvedena jedinstvena (proporcionalna) poreska stopa od devet odsto, sa odloženim rokom primjene od 1. januara 2010., dok je u prelaznom periodu u 2007. i 2008. godini poresia stopa bila 15 procenata, a za 2009. godinu stopa je iznosila 12 odsto. Kao privremena mjera od 8. februara 2013. godine uvedena je stopa od 15 odsto na lična primanja preko 720 eura i ova rješenja su se primjenjivala i tokom 2014. godine. Od 1. januara 2015. godine na lična primanja iznad 720 eura primjenjuje se poreska stopa od 13 odsto, dok se u 2016. na ova primanja primjenjivala porezna stopa od 11 procenata.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 434058


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja