exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Analitika
Broj pregleda članka: 356

Ni dogovora ni odluke o generalnom štrajku


Ni dogovora ni odluke o generalnom štrajku

Ministrar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima sindikata o spornim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju da je svako ostao na svojim pozicijama.

On je novinarima rekao da su zahtjevi sindikata finansijski neodrživi i izrazio nadu da će razgovori ipak biti nastavljeni.

Duško Zarubica iz Saveza sindikata rekao je da ne odustaju od svojih zahtjeva "Loptica je u dvorištu Vlade", poručio je Zarubica.

On je dodao ipak da su se saglasili da daju prednost socijalnom dijalogu", kazao je on.

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata je kazao očekuju da u narednim danima dobiju odgovor da li je Vladi prihvatljiv njihov prijedlog i dodao da generalni šstrajk i dalje ostaje kao opcija.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova - 40 godina staža i 65 godina života.

Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju. Takođe, značajno su zaposlenima smanjili koristi od beneficiranog radnog staža i ukidaju računanje radnog staža za koji nije uplaćeno osiguranje (staž na birou rada, povoljniji staž za invalide...), takođe stroži su uslovi za dobijanje prava na porodičnu penziju. .

Sindikati su ponudili četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguranika, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427277


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja