avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 175

Povlašćenim proizvođačima struje isplaćeno više od pet miliona


Povlašćenim proizvođačima struje isplaćeno više od pet miliona

Vlasniku vjetroelektrane Krnovo, kompaniji Krnovo Green Energy, od početka godine do kraja aprila je po osnovu podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora isplaćeno 4,3 miliona eura, dok su vlasnici 13 malih hidroelektrana zaradili 1,14 miliona, što je ukupno 5,45 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori koji je u pogonu od kraja 2017. godine, a na pitanje Dnevnih novina kada će u sistem podsticaja ući vjetroelektrana Možura, u COTEE kažu da nijesu ovlašćeni da odgovore, te da je to isključivo nadležnost Ministarstva ekonomije i Regulatorne agencije za energetiku.

“Na pitanja koja ste nam postavili nijesmo kompetentni da odgovorimo. Za prva četiri mjeseca, vjetroelektrani Krnovo je po osnovu podsticaja isplaćeno 4.310.046,12 eura. Vlasnicima malih hidroelektrana u prva četiri mjeseca ove godine po osnovu podsticaja isplaćeno je 1.145.683,95”, naveli su u COTeE.

Kada je riječ o mini centralama, od podsticaja za struju iz obnovljivih izvora, najviše je u aprilu prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro. Ona je za elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš I Šekular dobila 226.901 euro, od čega je najviše zarađeno po osnovu rada mHE Bistrica, ukupno 90.624 eura.

Podgoričke firme Hidrobistrica i Sinergy su za mHE Bistrica-Majstorovina i Vrelo prošlog mjeseca zaradile 66.151, odnosno 21.241 euro.

Andrijevački Nord Energy je za svoju mHE Šeremet potok 28.037 eura. Na vodoticima u Andrijevici struju proizvode i Mhe Bradavec i Piševska Rijeka čiji je vlasnik Igma energy, do kraja aprila prihodovao 56.336 eura. Firmi Kronor iz Podgorice je za mini centralne Jara i Babino polje u Plavu isplaćeno ukupno 142.907 eura.

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je na posljednjem premijerskom satu ukidanje naknade za obnovljive izvore energije (OIE 1), zbog čega će računi za struju biti manji 1,5 do pet odsto. Ukidanje tarife OIE 1 važiće od 1. juna.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 578643


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja