avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 393

PU od januara inicirala 300 stečajeva


PU od januara inicirala 300 stečajeva

Od januara ove godine Poreska uprava je inicirala 300 stečajnih postupaka, navodi se u izvještaju o realizaciji preporuka koji je ta uprava juče dostavila Državnoj revizorskoj instituciji, osam dana prije isteka roka.

U izvještaju koji je potpisao direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša se navodi da će do kraja godine nastaviti iniciranje stečaja protiv poreskih dužnika.

Podsjetimo da je DRI preporučila Poreskoj upravi da detaljno analizira dužnike, kako bi utvrdila da li su preduzete sve mjere prinudne naplate, da li je sprovedena inspekcijska kontrola i kada, te da, ako utvrdi da ne postoji mogućnost naplate potraživanja, predloži pokretanje stečaja.

To je, kako je ocijenjeno iz DRI, način da se izbjegne dalje gomilanje duga. Poreska uprava je izvijestila DRI da je realizovala ovu preporuku.

“Sektor za operativu u oblasti naplate kontinuirano analizira dug obveznika i prati mjere naplate u područnim jedinicama. Analiza stanja se vrši i na proširenim kolegijumima jednom mjesečno kojima prisustvuju i načelnici područnih jedinica, koji, nakon što utvrde da mjere naplate nijesu dale rezultate, Sektoru za operativu dostavljaju prijedloge za pokretanje stečaja. Od januara 2019. inicirano je 300 stečajnih postupaka i to će biti nastavljeno do kraja ove godine”, naveli su iz Poreske uprave u odgovoru DRI.

PU je obavijestila DRI i da je obezbijedila potpune i tačne evidencije obveznika kod kojih je stečaj u toku ili je završen.

“Usporedba podataka Privrednog suda, Centralnog registra obveznika i osiguranika i Centralnog registra privrednih subjekata pokazala je 4.357 zaključenih stečajeva, 375 otvaranja stečaja i devet obustava ukupno 4.751. Otklonjene su sve nepravilnosti utvrđene tokom revizije”, naveli su iz PU, uz objašnjenje da će i ovu aktivnost nastaviti.

Naveli su da je u Odsjeku za centralni registar privrednih subjekata unaprijeđena registracija promjene podataka.

Prilikom otvaranja, obustave i zatvaranja stečaja donose se rješenja, koja se dostavljaju Odsjeku za centralni registar obveznika i osiguranika, čime je uspostavljen sistem praćenja stečaja od otvaranja do brisanja društava.

Naveli su i da su počeli da vode evidenciju vlasnika stečajaca, koju upoređuju sa osnivačima novih firmi u CRPS, jer nerijetko stečajci otvaraju nove firme. U područnim jedinicama kontrolišu sve obveznike koji su pokrenuli postupak dobrovoljne likvidacije.

“Nakon donošenja novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta će biti precizirani opisi poslova službenika, koji će se baviti i podnošenjem tužbi sudu radi poništenja odluke o likvidaciji, kod okončanih postupaka brisanja privrednih društava po osnovu dobrovoljne likvidacije u skraćenom postupku, kada se utvrdi da poreski obveznik ima neizmirene poreske obaveze”, objasnili su iz Poreske uprave.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 545514


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja