avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 242

Korišćenje eura se ne dovodi u pitanje


Korišćenje eura se ne dovodi u pitanje

U pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) korišćenje eura se ne dovodi u pitanje, dok su nivo fiskalnog deficita i duga jedno od najvećih iskušenja sa kojima će se ekonomija suočiti, ocijenila je profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović.

“Korišćenje eura se ne dovodi u pitanje, a ono što bi moglo predstavljati izazov je kako definisati ekonomske politike koje bi trebalo da budu usaglašene sa evropskim u procesu pregovaranja, sa ciljem da dovedu du rasta i razvoja, uz uvažavanje činjenice da mi već imamo euro”, kazala je Jaćimović.

Ona je rekla da to do sada nije bilo slučaj u procesu pregovaranja, jer se do sada pregovaralo isključivo sa zemljama koje imaju sopstvenu valutu, tako da su potrebna određena prilagođavanja.

“To predstavlja dodatni pregovarački izazov i napor za pregovaračke strukture sa obje strane”, ocijenila je Jaćimović.

Ona je, komentarišući pregovore Crne Gore u Poglavlju 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, kazala da je ispunjavanje rigoroznih kriterijuma EU vezanih za monetranu uniju za sve zemlje bio veliki izazov.

“Stoga to može da bude izazov i za Crnu Goru. Rigoroznost kriterijuma posebno dolazi do izražaja kada se radi i fiskalnoj politici, više nego sto se radi o ispunjavanju monetarnih standarda”, smatra Jaćimović.

Na pitanje na koji način će se riješiti pitanje ispunjenja Mastrihtskih kriterijuma, s obzirom na visinu crnogorskog javnog duga i nivo budžetskog deficita, Jaćimović je odgovorila da su visina fiskalnog deficita i duga, kao i njihovo smanjenje, jedno od najvećih iskušenja sa kojim će se suočiti crnogoska ekonomija.

“Rješenje ovog problema mora sadržati dobro osmišljenje domaće mjere, koje se odnose na mudro i štedljivo upravljanje javnim finansijama i stimulisanje ekonomskog rasta. S druge strane ne smijemo zanemariti ni efekte globalnog tržišta. Nepovoljna međunarodna konjuktura nije pogodan ambijent za smanjivanje fiskalnog deficita i javnog duga, ni u jednoj zemlji. Globalno osnaživanje rasta moglo bi značajnije uticati da smanjenje tih stopa”, objasnila je Jaćimović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 539267


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja