avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×




Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 175

"Crna Gora da smanji neformalnu ekonomiju i da na tržištu rada da šansu mladima, ženama..."


"Crna Gora da smanji neformalnu ekonomiju i da na tržištu rada da šansu mladima, ženama..."

U narednom period Crna Gora bi trebalo da otvori i poveća učešće na tržištu rada, posebno za mlade, žene i niskokvalifikovane radnike, jačanjem aktivnih mjera zapošljavanja, uključujući i bolje obezbjeđivanje mjera usavršavanja i prekvalifikacije. Država zreba da uspostavi pouzdan mehanizam za praćenje i evaluaciju implementacije i rezultata praktičnog učenja u stručnom i visokom obrazovanju, glavni su navodi Ekonomsko reformskog programa EU za zemlje zapadnog Balkana i Tursku, vezani za Crnu Goru.

Ministri finansija zemalja Evropske unije sastali su se u Briselu sa kolegama iz zapadnog Balkana i Turske u okviru godišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU.

Ministri su usaglasili zajedničke zaključke u kojima se navode ključni ekonomski izazovi za zapadni Balkan i Tursku, kao i smjernice koje se odnose na najprioritetnije socio-ekonomske reforme u regionu.

Saopšteno je da Crna Gora treba da unaprijedi regulatorno okruženje pripremom javno dostupnih smjernica o praktičnoj primjeni zakona koji utiču na poslovanje na centralnom i lokalnom nivou i obezbijedi dosljednu primjenu datih smjernica.

Učesnici sastanka pozvali su Crnu Goru da pripremi sveobuhvatnu strategiju koja će obezbijediti pouzdane alate za utvrđivanje referentnih vrijednosti, čime će se omogućiti kontinuirano ocjenjivanje i smanjenje neformalne ekonomije, uključujući i neprijavljeni rad.

"Država treba da obezbijedi blisku saradnju između centralnih i lokalnih vlasti kako bi se smanjila neformalna ekonomija. Od vlade se očekuje da usvoji i implementira novi zakonodavni okvir o javnim nabavkama, javno-privatnom partnerstvu i koncesijama", piše u saopštenju.

Od Crne Gore se traži da jača napore za rješavanje preostalog nivoa nekvalitetnih kredita, uključujući one koji su izvan bankarskog sistema.

"Treba sprovesti sveobuhvatnu reviziju kvaliteta imovine finansijskog sektora u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i objaviti rezultate. Pažljivo pratiti pojavu potencijalnih rizika za finansijsku stabilnost u segmentu potrošačkih kredita, primjenom odgovarajućih instrumenata mikro- i makrobonitetne politike, ukoliko je potrebno, i razmotriti mjere za jačanje resursa koji su na raspolaganju crnogorskom Fondu za zaštitu depozita", navode iz Ekonomskog reformskog programa EU za zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Učesnici sastanka pozvali su Crnu Goru da pojača fiskalno upravljanje uvođenjem srednjoročnog budžetskog planiranja i programskog budžetiranja.

"Treba unaprijediti smanjenje zaostalih obaveza na lokalnom nivou, uključujući i one javnih preduzeća. Pripremiti dokument koji će ponuditi mogućnosti za uspostavljanje nezavisnog tijela za fiskalni nadzor i sprovesti konsultacije sa zainteresovanim stranama, uključujući EU."

Crna Gora je Evropskoj Komisiji dostavila svoj Program Ekonomskih Reformi (PER 2019-2021) 31. januara 2019. Preporuke iz zaključaka Ekonomskog i Finansijskog Dijaloga iz maja 2018.godine su u ograničenoj mjeri sprovedene tokom prošle godine.




komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete




sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 582103


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora




Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja