avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 473

Povećanje minimalne zarade će bitno popraviti status zaposlenih


Povećanje minimalne zarade će bitno popraviti status zaposlenih

Korist od povećanja minimalne zarade na 222 eura imaće između 42 hiljade i 48 hiljada zaposlenih, što će bitno popraviti njihov socijalni status, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Purišić je kazao da su socijalni partneri na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta postigli konsenzus i prihvatili predlog Vlade da se minimalna zarada poveća sa 193 eura na 222 eura, što je povećanje od 15 odsto.

“Korist od te mjere, koju su konsenzusom utvrdila sva tri socijalna partnera, a Vlada predložila, imaće između 42 hiljade i 48 hiljada zaposlenih koji su primali zaradu između 193 eura i novog iznosa od 222 eura”, rekao je Purišić.

On je dodao da će ta mjera bitno popraviti socijalni standard tih zaposlenih i da će u dogledno vrijeme, kroz novo sagledavanje mogućnosti za novo pomjeranje minimalne zarade, dodatno doprinijeti socijalnom statusu zaposlenih.

“Takođe smo se dogovorili da to povećanje startuje od 1. jula. Uporedo sa tim Vlada će predložiti izmjene zakona o doprinosima za socijalno osiguranje i smanjiće stopu doprinosa na zarade za dva odsto, što će obezbijediti kompenzaciju povećanih troškova koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, kazao je Purišić.

Prema njegovim riječima, zbog potrebe da se dodatno rasterete privrednici procijenjeno je da će privredi ostati još nekih šest miliona EUR rezerve i to više benefita će imati srednja i velika preduzeća, nego ona mikro i mala.

“Dogovorili smo se da sva tri socijalna partnera prate efekte povećanja minimalne zarade, prije svega na standard građana, zaposlenost i sivu ekonomiju. Važan dio dogovora je da smo predložili Vladi da u postupku izrade novog budžeta za narednu godinu nastavimo pregovore sa Vladom oko novog povećanja minimalne zarade u onim ili izmijenjenim okvirima kako su to inicijalno predložili sindikati”, rekao je Purišić.

Prema njegovim riječima, dogovor je da nakon što isprate efekte prvog povećanja, predlože Vladi da se nastave razgovori o tom novom povećanju i imaju preliminarne informacije da će izvršna vlast to da uradi.

“Novoutvrđeni iznos od 222 eura predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji od 193 eura kada je bio utvrđen 2013. godine iznosio je 40,3 odsto i u međuvremenu je pao na oko 38 odsto”, dodao je Purišić.

On je saopštio da je na nivou Evropske unije (EU) prosječni iznos minimalne zarade oko 39 odsto i da je taj koji se predlaže Vladi od 43 odsto jedan od većih u državama Zapadnog Balkana, imajući u vidu i da je crnogorska prosječna zarada jedna od najvećih u regionu.

Purišić je naveo da je na sjednici dogovoren dalji rad na izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

“Dogovorili smo da Ministarstvo rada pošalje taj usaglašeni tekst prema Socijalnom savjetu, a onda u procedure prema Vladi”, dodao je Purišić.

On je, govoreći o najavljenom poskupljenju struje, kazao da su dobili potrebna pojašnjenja od Elektroprivede (EPCG) i predstavnika Ministarstva ekonomije.

“Danas nijesmo mogli da postignemo konsenzus oko stava Socijalnog savjeta o toj temi, ali smo konstatovali da je na tragu naših zalaganja EPCG odložila poskupljenje za 1. jun, a Vlada reagovala tako što je ukinula naknadu za obnovljnive izvore energije”, saopštio je Purišić.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 577349


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja