avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 340

Autoput isplativ ako svake tri sekunde prolaze kola


Autoput isplativ ako svake tri sekunde prolaze kola

Da bi se otplatila godišnja rata za autoput (i to bez troškova amortizacije, plata, materijala i investicionog održavanja) njime svake tri sekunde treba da prolazi najmanje jedno vozilo, pokazuje analiza koju je objavio i britanski medij "Telegraf

Analiza projekta vijeka u Crnoj Gori, autoputa BarBoljare, pokazuje da je nerealno očekivati da on bude rentabilan. Da bi se otplatila godišnja rata za autoput (i to bez troškova amortizacije, plata, materijala i investicionog održavanja), njime svake tri sekunde treba da prolazi najmanje jedno vozilo. To pokazuje analiza konsultantske kuće Fideliti konsalting, čiji podaci su predstavljeni i u britanskom mediju "Telegraf.

- Rata za autoput (postojeći kredituvećan za prekoračenja) iznosiće 60 miliona eura. Ako pretpostavimo da cijena jednog prolaska iznosi pet eura (bez PDV-a), to znači da autoputem samo za otp latu godišnje rate treba da prođe 12 miliona vozila navode iz Fideliti konsaltinga.

Objašnjavaju da kada se 12 miliona podijeli sa 365 dana to znači da autoputem dnevno treba da prođe 32.876 vozila.

- Kako jedan dan ima 86.400 sekundi, to znači da u narednih 14 godina, samo za otplatu godišnje rate, autoputem konstantno svake tri sekunde treba da prođe po jedno vozilo, što je nemoguće. Čak i da imamo ogromnu frekvenciju saobraćaja, prosječno minimalno zadržavanje vozila na naplatnoj rampi u jednom smjeru traje 15 sekundi, što je čak pet puta duže od pomenute tri sekunde kazali su iz konsultantske kuće.

Istakli su da je, prema zvaničnim podacima, kroz tunel Sozinu u 2018. godini dnevno prosječno prošlo 8.000 vozila i to nakon više od deset godina "razrađivanja tunela.

- Dakle, sve su prilike da ćemo najveći dio godišnje obaveze za autoput plaćati iz budžeta, a ne iz izvornih prihoda od projekta autoputa zaključili su iz Fideliti konsaltinga.

Predstavnica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović kazala je prije nekoliko dana da će troškovi projekta prve dionice autoputa preći milijardu eura zbog neugovorenih radova i skupljeg kredita koji je uzet u američkim dolarima (dodatni radovi od 113 miliona, a kredit je u ovom trenutku skuplji za 90 miliona).

- Iznos subvencija je ogroman nenaplaćeni PDV za tri godine i deset mjeseci najmanje 103 miliona, carine najmanje 36 miliona, povrat akciza na gorivo do oktobra prošle godine oko pet miliona, nijesu uračunati podaci o oslobođenom porezu i doprinosima na zarade kineskih državljana. Vrijednost podizvođačkih ugovora je 400 mil iona, što je polovina ugovorene cijene posla sa kineskom kompanijom. Većina te sume je za samo jednu kompaniju podgorički Bemaks, koji ima ugovorenih poslova za 235 miliona eura (trećina vrijednosti prve dionice). Na drugom mjestu je Cijevna komerc - 37,2 miliona, zatim Skladgradnja iz Splita sa 36,5 miliona, nikšićki Ramel 24,5 miliona, Montenegro petrol sa 21,1 milion kazala je ranije Mrdovićeva.  Vl.O.

Moglo i bez kredita da je bilo štednje

Troškovi izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa mogli suda se pokriju od akciza na mineralna ulja i gorivo, a ne iz uzetog kredita, da je Vlada kojim slučajem bila štedljiva. Od akciza na mineralna ulja i gorivo, za šest godina država je mogla da prihoduje oko 800 miliona eura i tako finansira priorigetnu dionicu augoputa. To bi bio idealan, aliteško izvodljiv scenario, prenio je u junu prošle godine portal Invesgitor. Podaci Ministarstva finansija zaprošlugodinu pokazuju da je Crna Gora lani prihodovala 157,27 miliona eura na ime akciza na mineralna ulja i goriva, što bi bilo dovoljno za nepunih osam kilometara autoputa od Smokovca do Mateševa. Godinu ranije po istom osnovu naplaćeno je 122 miliona, što bi zbirno značilo da bi za dvije godine mogli, bez zaduživanja, napravili 14,2 kilometra autoputa.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 572925


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja