exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Analitika
Broj pregleda članka: 299

Za dvije i po godine bez rominga u regionu


Za dvije i po godine bez rominga u regionu

I ove godine će doći do smanjenja cijena telefonskog saobraćaja između država zapadnog Balkana

Za sada nije planirano smanjenje cijena roming usluga sa članicama EU, budući da pravna regulativa Unije to ne dozvoljava, naveli su iz EKIP-a

Cijene usluga rominga između zemalja regiona biće od 1. jula 2021. godine izjednačene sa cijenama u domaćem telefonskom saobraćaju, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije. I ove godine će doći do smanjenja cijena rominga, ali neće biti izjednačene sa domaćim saobraćajem.

- To znači da će operatori moći da pretplatnicima koji koriste roming usluge u državama regiona naplaćuju dodatne naknade, koje će biti limitirane novim sporazumom sve do 1. jula 2021. godine / kazali su iz EKIP-a. Predstavnici EKIP-a su podsjetili da su se u okviru Digitalne strategije za Zapadni Balkan, vlade država regiona obavezale da rade na smanjenju cijena usluga međunarodnog rominga u regionu.

- Planirano je da Regionalni roming sporazum šest država Zapadnog Balkana / Crne Gore, Srbije, Albanije, BiH, Kosova i Makedonije bude potpisan ove godine, a u toku su konsultacije u vezi sa tačnim terminom potpisivanja / rekli su predstavnici EKIP-a.

Oni navode da je tim sporazumom predviđeno dalje smanjenje cijena roming usluga u regionu, na način na koji je to bilo urađeno i u zemljama Evropske unije, u periodu neposredno prije izjednačavanja cijena sa domaćim saobraćajem.

- Smanjenje cijena roming usluga u regionu je planirano da se sprovede u dvije faze. Prva, tranziciona faza će početi ove godine, dok će druga početi da se primjenjuje 1. jula 2021. godine, kada će cijene usluga rominga između zemalja regiona biti izjednačene sa cijenama u domaćem saobraćaju / precizirali su predstavnici EKIP-a. Oni su saopštili da su u skladu sa potpisanim međudržavnim sporazumom BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore iz septembra 2014. godine, između operatora koji posluju u ove četiri države regiona smanjene cijene usluga međunarodnog rominga u tri faze.

Prva faza smanjenja cijena je počela da se primjenjuje 1. jula 2015. godine, druga jula 2016. godine, a treća faza smanjenja cijena 1. jula 2017. godine. Treća faza  u snižavanju cijena roming usluga je i dalje u primjeni. Trenutna maksimalna maloprodajna cijena odlaznog  poziva u romingu je 0,19 eura po minuti (€/min), cijena dolaznog poziva  iznosi 0,05 €/ min, cijena sms poruke  iznosi 0,06 €/SMS, a cijena usluge prenosa podataka iznosi 0,20 eura po megabajtu. Ove cijene su bez poreza na dodatu vrijednost. Predstavnici EKIP-a istakli su da za sada nije planirano smanjenje cijena roming usluga sa članicama EU, budući da, kako kažu, pravna regulativa EU to ne dozvoljava.

- Pitanje smanjenja cijena za usluge rominga između država Zapadnog Balkana i članica EU ostavljeno je kao pitanje komercijalnog odnosa između operatora u EU i operatora u državama Zapadnog Balkana / kazali su iz EKIP-a. Oni su dodali da predstavnici država regiona (nadležnih ministarstava i regulatornih agencija) imaju intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Evropske komisije, koji su direktno uključeni u proces pregovora o novom sporazumu i u definisanju roming politike u regionu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428743


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja